Mi lesz itt az ingatlanpiacon jövőre!?

Még nincsen vége a nagy változásoknak az irodák, az ipari és kereskedelmi ingatlanok piacán. A járványt követő világ más lesz az ingatlanpiacon is. Hogy mennyiben? Erről (is) beszélgettek a Portfolio.hu tegnapi Property Investment Forum konferenciáján.

A home office jelenségről szólva például elmondták a szakértők: nem arról van szó, hogy mostantól mindenki otthon marad, de ha csak heti 1 nappal kevesebb lesz minden munkavállalónál az irodahasználat, hiába ülnek majd kevésbé sűrűbben, ami esetleg növelheti a területigényt, összességében csökkenhet a kereslet.

Futó Gábor, a Futureal Csoport társalapító-tulajdonosa szerint például jelentkeznek olyan fiatal munkavállalók, akik csak úgy szerződnek, ha három napot otthonról dolgozhatnak. Egy ilyen igényt, London irodapiaca például már megérezhet.

“Szerintem ki fog nyílni az olló a prémium és a másodlagos irodaházak között, utóbbinál a bérleti díjak csökkenni fognak, a kiváló lokációban lévő irodák viszont megmaradnak. Ez volt az első sokk, de jön egy következő 5-10 év múlva, amit a technológia felgyorsulása hoz azáltal, hogy például a könyvelési, vagy SSC-s munkaköröket kiváltja a mesterséges intelligencia” – húzta alá Futó.

A befektetési környezetről is beszélgettek a szakértők és abban egyetértettek, hogy az ingatlanpiac még mindig jó alternatívának számít.

Noah Steinberg, a WING Zrt. vezérigazgatója egy másik szempontot kiemelve elmondta, hogy nem látni azt a helyzetet a következő években, ami kamatemelésre ösztönözné a bankokat. Ebben a környezetben nincs stabil alternatíva, éppen emiatt kedvező befektetési szempontból az ingatlanpiac.

Borbély Gábor moderátor arról is kérdezte a szakértőket, hogy a hirtelen jött “hype”, ami most körbelengi az ipari ingatlanpiacot, az meddig maradhat meg. Noah Steinberg szerint ez nem jött hirtelen, inkább a jellege változott meg:

Ez egy olyan piac, ami akkor működik jól, ha egy kritikus tömeg felett van, megteremtve az infrastruktúrát, a helyszínt. Az utóbbi időben a nagy- és kiskereskedelem, illetve a csomagküldő és az e-kereskedelmi kiszolgálás is erősödött. Ez velünk maradhat, hiszen ezután is fognak online vásárolni az emberek.

Futó Gábor szerint nincs túl sok szereplőnek hely ezen a piacon, főleg ha nagy volumenben gondolkozunk. Az iparág negatív oldala, hogy Budapesten olyan apró a piac, hogy egy nagyobb projekt elkészülésével, vagy egy-két agresszív szereplő belépésével már hirtelen felugorhat az üresedési ráta.

2,5 eurós prágai ipari bérleti díjakkal nehéz versenyezni, ha itthon 5 euró körül mozog ez a szám. Ahhoz, hogy ez változzon, abban kulcskérdés az építőipari árak csökkenése. Szerintem nagyon könnyű árat csökkenteni az építőiparban, mert ahol eddig szűk kapacitások voltak, ott elképesztő extraprofit keletkezett, néhol 100 százalék.

Hozzátette azt is, hogy ha ez az extraprofit összenyomódna, de közben folyamatos megrendelést biztosítanának a fejlesztők, illetve a szabályozói oldal sem rángatná a piacot.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20201119/lesz-egy-masodik-nagy-sokk-ami-megrengeti-az-ingatlanpiacot-458214