5 milliós önerővel és átlagkeresettel már 27 milliós lakást vehetünk

Lakást keres? A minap a Duna House Pénzügyek szakemberei a KSH adatai és a bankok jelenlegi ajánlatai alapján megvizsgálták, hogy mennyiért vásárolhatnak ingatlant a magyarok. Egy keresettel és a minimálisan elvárt önerővel 27 millió forintig választhatunk, de 2 kereső fővel vagy további állami támogatással könnyedén duplázhatjuk ezt az értéket. Összességében 5-6 milliós önerő mindenképpen szükséges, de ehhez hiteles segítséget kapcsolva már élhető ingatlanhoz juthatunk a fővárosban is.

„A tudatos pénzügyi tervezés és a hitellehetőségek alapos áttekintése mára nélkülözhetetlen elemei lettek – ezen a folyamatosan változó piacon – az ingatlanvásárlásnak. Ezek pontos ismerete és felhasználása viszont sokak számára nyit olyan lehetőségeket, amire eddig nem is gondoltak.” – nyilatkozta Fülöp Krisztián, a Duna House Pénzügyek vezetője.

„Az önerő megléte szükséges dolog, de ehhez a mai gazdasági helyzetben olyan kedvező hitellehetőségek állnak a rendelkezésre, amit pénzügyi szakemberként azt gondolom hiba lenne nem kihasználni. A kormányzati intézkedések az elmúlt években méginkább biztonságossá és kiszámíthatóvá tették a jelzáloghitelezés folyamatát, ami jelentősen hozzájárulhat napjainkban az otthonhoz jutás lehetőségéhez.”

A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 246 800 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 254 300 forint volt. Ebből az összegből a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató nyújtotta teljes kihasználtsággal és a hitelfedezeti mutató maximumával számolva 20 évre, 10 éves kamatperiódusú fixállással 21,5 millió forint hitel vehető fel, 127 ezer forintos havi törlesztőrészletre, amihez 5,37 millió forint önerőt adva 26-27 millió forintos ingatlant vásárolhatunk. Amennyiben a hitelfelvevő 30 éves futamidőt vállal, akkor ez az összeg kicsit magasabb is lehet.


2 fős kereső háztartás esetén ugyan nagyobb, 11,25 millió forintos önerővel számolva már 45 millió forint is felvehető az átlagkeresetből, 250 ezer forintos törlesztőrészlettel. Az összes jövedelem így már 500 ezer forint feletti, amelyre a pénzügyi közvetítők egyedi kamatkedvezményt tudnak elérni a bankoknál. Az önerő és a hitel összesen így már 56,25 millió forintos ingatlantértéket eredményez, amiből már Budapesten is viszonylag széles körben választhatunk.

Amennyiben nem rendelkezik ekkora önerővel a házaspár, de jogosultak és szeretnék igénybe venni a Babaváró támogatást, akkor ennek igénylése után 90 nappal már ennek 10 milliós összegét felhasználhatják kezdő összegnek. Ehhez további 30 millió forintot tudnak még felvenni, így összesen 40 millió forintig kereshetnek ingatlant. Ekkora összegért a fővárosban inkább használt ingatlant lehet venni, így a CSOK igénylésével már csak kicsit magasabb összeg 2 gyerek esetén 1,43 millió forinttal vásárolhatnak drágább lakást.