Tovább drágultak az új lakások Pesten

Egy friss elemzés szerint kitartóan erős kereslet mellett még tovább drágultak az új lakások Budapesten idén július és szeptember közt is. A harmadik negyedévében tehát az átlagos fővárosi négyzetméterár eléri a 925.000 forintot – Pesten és Budán átlagosan. A Cordia legfrissebb, átfogó piacfelmérése szerint az árak további emelkedése irányába hat, hogy az újonnan induló projektek száma csökken, a még 5%-os áfakulcs mellett megvásárolható otthonok kínálata egyre szűkül, miközben a szigorodó energetikai előírások tovább növelik a kivitelezési költségeket.

Némileg lassuló ütemben, de 2019 harmadik negyedében is folytatódott az új építésű lakások drágulása Budapesten. A fővárosi átlagos négyzetméterár elérte a 925.000 forintot, ezen belül Pesten az átlag megközelítette a 890.000 forintos, a budai pedig a 1.025.000 forintos szintet – egyebek közt ez derül ki Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia legfrissebb, átfogó piacfelméréséből.

A fővárosi átlagár az év eleji szintet 11%-kal múlja felül, míg 2018. III. negyedévéhez képest 16%, 2017. III. negyedévéhez viszonyítva pedig több mint 34%-os emelkedés következett be.

„Az, hogy az áremelkedés üteme lassult, nem jelent trendfordulót a budapesti újlakáspiacon, hiszen a kedvezményes áfakulcs kifutása, az újonnan induló projektek számának csökkenése, valamint a szigorúbb energetikai előírások teljesítése mind a további drágulás irányába hat” – hívja fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A harmadik negyedévben az új otthonok kínálata stabil maradt, vagyis a tavalyihoz és az ez év eleji állapotokhoz hasonlóan a fejlesztők szeptember végén is mintegy 7000 lakást kínáltak eladásra. Ezen belül ugyanakkor az újonnan induló projektekben található lakások száma csökkent: a július és szeptember között a piacra érkezett kevesebb mint 1500 otthon bő 20%-kal múlja alul a 2018-ra jellemző negyedéves átlagot. Ezt a csökkenést az ellensúlyozta, hogy a fejlesztők jelentős számban kezdtek el olyan projekteket értékesíteni, amelyeket korábban a kedvezményes áfakulcs kifutása okozta bizonytalanságok miatt átmenetileg felfüggesztettek.

„Az elérhető újépítésű lakásokon belül az 5%-os áfával értékesíthető, ezért kedvezőbb árú lakásokból folyamatosan szűkül a kínálat, ezek az otthonok hamarosan el is fogyhatnak a piacról” – mondta a Cordia vezérigazgatója. A piacfelmérés adatai szerint a tavaly év végi 6900 darabról idén október elejére 4700-ra csökkent az 5%-os áfával terhelt lakások kínálata.

Számos fejlesztő kínál ugyanakkor „last minute” lehetőséget: az alapesetben 27%-os áfával érintett projektek felében átlagosan 15% százalék kedvezményt adnak azok számára, akik az 5%-os áfa kihasználása érdekében hajlandóak a normál fizetési ütemezéstől eltérően még az idén kifizetni a leendő lakás vételárának legnagyobb részét.

(Mint ismert, a 2019. december 31-ig élő kedvezményes áfakulcs azon új lakóingatlanok értékesítésekor egészen 2023. december 31-ig alkalmazható, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.)

A kevesebb induló projekttel szemben az újépítésű lakások iránti kereslet továbbra is erős. Ezt jelzi egyrészt az, hogy a piacon lévő projektek értékesítettsége szeptember végén meghaladta a 67%-ot, másrészt 2018. második fele óta minden negyedévben stabilan 1750 körüli otthon eladása történt meg.

A Cordia várakozásai szerint a kedvezményes áfakulcsot utolsó lehetőségként kihasználó vásárlókat tekintetbe véve az év utolsó negyedéve is hasonló számokat hozhat, így 2019 egészében mintegy 7000 új lakás találhat vevőre.

Az erős kereslet és a csökkenő kínálat ugyanakkor azt is jelenti, hogy a következő években jelentősen szűkülhet az elérhető új otthonok száma Budapesten.