Múltba révedő kastély 420 millióért

Bár nem sokkal, de 1 millió forint alatt van a II. kerületben található szerényebben villa, kissé merészebb megfogalmazásban kastély négyzetméterára.

Ha már szemantikai mélységekbe süllyedünk, akkor akár azt is írhatnánk, hogy kastély babérokra törő villa. Hiszen manapság ritkán épülnek igazi kastélyok, de vannak olyan ingatlanok, amelyek azért szeretnék magukat külsőségeikben annak láttatni, ahogy ez az 1996-ban, a Globex Holding által építtetett nagypolgári épület is.

Amely ráadásul természetvédelmi területen áll (írja a hirdető) – utóbbi már önmagában is érdekes hozzáadott „érték”. A hegyekre, erdőre néző panoráma mindenesetre mesés lehet. A kertben pedig tó, sziklakert is biztosítja a változatosságot.

Bár a hirdetés építészeti szempontból említi az eklektikát, ez a villa belsejére, legfőképp a szalon berendezésére igaz. Az a törekvés egyértelműen látszik, hogy bár éppen a XX. század legvégén vagy a XXI. században élünk, a bentlakók nyugodtan érezhetik magukat az előző századfordulón.

Más kérdés, hogyan telnek a mindennapok a súlyos fa bútorok, az állóóra, a sokkarú csillár, hatalmas festmények, szőnyegek és drapériák között… Mindenesetre hangsúlyt fektettek arra, hogy jelezzék a környezet súlyát, és a nagypolgári érzületről ne feledkezhessünk meg.

Ugyanakkor a modernkori luxus számos alkotóeleme sem maradhatott ki a házból, így van medence, szauna, infrakabin, borospince és télikert. Az épületen belül kialakítottak egy külön kis (176 négyzetméteres…) lakást az alsó szinten, ami akár a személyzet, akár valamelyik már részint önálló családtag is használhat.

A fogadószint, az előbb emlegetett szalonnal, konyhával, könyvtár vagy dolgozószobával, étkezővel, egyéb kiegészítő helyiségekkel 127 négyzetméter, a tetőtér a hálókkal, fürdő- és gardróbszobával 103 négyzetméter. Az összesen nettó 450 négyzetméterért „csak” 420 millió forintot kér a jelenlegi tulajdonos.

További képeket itt nézegethetsz, van mit…