Két hete végre túljutottunk a lakáspiaci mélyponton!

Idén áprilisában, országosan csak 5971 lakáspiaci ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 74,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ám az utóbbi 2-3  hétben már az ingatlanpiaci kereslet hétről-hétre emelkedik – derül ki a Duna House friss adataiból.

A legfrissebb adatok szerint április köezpe táján elérhette mélypontját itthon a lakáspiaci adásvételek száma. A társadalmi korlátozó intézkedések és a gazdasági bizonytalanság miatt jelentősen, az előző évhez képest 58%-kal esett vissza az ingatlanpiaci forgalom a Duna House áprilisi hónapra becsült adatai alapján.

Ugyanakkor: heti bontásban vizsgálva a tranzakciók eloszlását látszódik, hogy a tényleges mélypont április első két hetében a 15. és 16. héten volt 67%-os visszaeséssel, amely után fokozatosan kezdett magára találni az ingatlanpiac (lásd a piros vonalat a lentebbi ábrán).

Az áprilisi és májusi hónap közös hetében (w18, azaz a 18-ik hét) a folyamatos erősödés miatt már csak 53%-os mínusz mutatkozott az adásvételek számában.

A Duna House adatai alapján az ingatlanpiaci kereslet hétről-hétre emelkedik, amely idővel a tranzakciókban is megmutatkozik majd, így továbbra is emelkedő tranzakciószám várható, amennyiben a járványhelyzet nem súlyosbodik és nem okoz további nehézségeket.

A jelzáloghitel piacon az ingatlanpiachoz képest továbbra is kevésbé drasztikus a változás. A Duna House Hitelcentrumának adatai alapján a teljes piacon 74,5 milliárd forint jelzáloghitel realizálódhatott áprilisban, amely az előző évhez képest 12%-os, az idei éve előző hónapjához képest pedig csupán 6%-os csökkenést jelent.

A Magyar Nemzeti Bank tényadata szerint tavaly áprilisban 84,4 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami az idei becsült adathoz képest közel 10 milliárd forinttal erősebb piacot jelentett tavaly tavasszal.