Nem (csak) a vírus miatt csökkennek az árak

A jegybank friss, hivatalos adatai szerint a lakásárak csökkenése nem a vírus hatásai miatt történt: már tavaly október és december között elkezdődött a csökkenés. Azaz egy, a csúcspontján túllendült piacra érkezett meg a koronavírus járvány. Nézzük a részleteket.

Igaz, hogy a 2018-es  és a 2019-es negyedik negyedévek között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint még 14,1 százalékkal mentek feljebb az árak Budapesten, negyedéves alapon már 2 százalékos csökkenést mutatnak a számok. Ilyen irányú változásra a fővárosban 2013 negyedik negyedéve óta nem volt példa – írja a Portfolio.hu.

Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest jelentősen lassabb, 14,1 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2018 és 2019 negyedik negyedéve között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint.

A vidéki városokban a fővárosi áremelkedésnél magasabb, 18,5 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, amely 3,4 százalékpontos lassulást jelent az előző negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz képest.

A községekben nominális értelemben lakásár-emelkedés volt tapasztalható mind éves, mind pedig negyedéves alapon.

Negyedéves alapon a legtöbb magyarországi régióban csökkentek a lakásárak.

További részletek itt:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200430/mnb-csokkentek-a-lakasarak-budapesten-429288