Az építőipar erős, húzóágazat marad – jön a rozsdaáfa és a talán a bérlakás-boom is

Építőipar: a Magyar Nemezti Bank jelentése szerint rövidtávon az építőipari beruházásoknak nagyon kedvező hatásuk lehet a gazdasági teljesítményre. Az MNB előrejelzése szerint  a GDP idén szerény ütemben, 0,3-2,0 százalék között, de növekedhet – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a  minap Trend FM-nek. Az áfa-kedvezményes rozsdaövezetekben már az idén elindulhatnak a lakásépítések.

A jegybank közgazdasági előrejelzések és elemzések részlegének vezetője korábban sajtótájékoztatón is elmondta, hogy az idei szerény növekedés feltétele az állami beruházások felfutása, az Nhp Hajrá és a vállalati hitelezés bővülése. A gazdasági folyamatokat ugyanakkor szerkezeti kettősség jellemzi, a visszafogott külső környezet miatt az idei növekedésben a belföldi kereslet válik meghatározóvá.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy végeztek egy vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy mely beruházástípusok tudják leginkább élénkíteni a gazdaságot. Az eredmény szerint az építmény jellegű beruházások, amelyeknek relatíve alacsony az importtartalmuk, rövidtávon nagyon kedvező hatással vannak a gazdasági teljesítményre.

Társaság a Lakásépítéséért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) véleménye szerint ugyanakkor a kedvezményes lakásáfa kivezetése miatt a lakásépítések száma legalább 20-25 %-kal esni fog. A TLE és a hanonló szakmai szervezetek egyöntetűen sürgették, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek pótolni tudják a kedvezményes áfa kulcs kivezetését.

A korábbi kedvezményes áfakulcs kiesését részben kompenzálni tudja a rozsdaövezetekre bevezetett áfakedvezmény, amely új lakások, bérlakások építését ösztönzi. Az ezzel kapcsolatos programot a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárságon készítették elő.

Fürjes Balázs, az illetékes államtitkár az ÉVOSZ elnökségi ülésén tett bejelentése szerint várhatóan még júliusban megszületik az a törvény (ennek tervezete már ismert, de kevés a részletszabály ebben), amely alapján legkésőbb szeptemberre kijelölik az ötszázalékos lakásáfájú övezetek első ütemét.

Így akár már az idén ezres nagyságrendben kezdődhetnek lakásépítések ezeken a területeken, amit a gyorsított engedélyezési eljárás is segít majd.

Mindemellett egy a demográfiai célokkal összekötött, családokra fókuszáló, a lakás megvételét is lehetővé tevő rendszer kialakítása is felmerül (lásd: közhasznú bérlakásépítési program).

A vidéki lakás, családi ház építkezéseket a magánépítkezésekre bármely településen kérhető áfavisszatérítés ösztönözhetné a jelenleginél nagyobb mértékben.  (2020.01.01-én ugyanis megszűnt a max. 5 millió forintig terjedő áfavisszaigénylés lehetősége.)

Az állami ösztönzéssel törtnő lakásépítések hatékonyan tudnák mérsékelni az építőipar és a lakásépítések ciklikusságát. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos lenne egy olyan eszköz a Kormányzat kezében, amellyel közvetlenül tudja befolyásolni a lakásépítési számokat. A támogatási eszközök; a kedvezményes áfakulcs és az áfavisszatérítés mellett ehhez fontos lenne az állami / vállalkozói bérlakásépítés struktúrájának, intézményrendszerének kiépítése, projektek elindítása.
A lakásépítések éppen olyan beruházásokat generálnának, amelyek rövidtávon is nagyon kedvező hatással lehetnek Magyarország gazdasági teljesítményére.

A hírek forrása:

Trend FM, MTI, Magyar Építők