Ilyen legyen: A tökéletes babaszoba

Egy gyerekszoba berendezése igen összetett feladat, hiszen a gyerekeknek éppúgy szükségük van az örömteli játékra, mint a pihentető alvásra, és ez a babaszobában sincs másképp. A babaszobának ráadásul nagyon rövid idő után kell átalakulnia egy kisgyermek szobájává.

Kép forrása: projectnursery.com

Választhatunk akármilyen stílust, ragaszkodhatunk az egészen egyszerű, vagy a kifejezetten egyedi berendezéshez, van néhány alapszabály, amit érdemes betartanunk, ha azt szeretnénk, hogy a szoba a kisbaba-kisgyermek és a körülötte élő felnőttek számára is örömteli hely legyen.

Színek

Az élénk színek segítik a baba fejlődését, mégis nagy divat a teljesen semleges színösszeállítású babaszoba, ami egyébként nem hátrány az első néhány hónapban, amikor elsősorban még nyugalomra van szüksége a csecsemőnek.

Hogy melyiket választjuk az elsősorban a saját ízlésünkön múlik, de a hangsúly az egyensúlyon van. A semleges színösszeállítás jó lehet, ha néhány élénk színű tárgy is színesíti. Ugyanakkor egy túlnyomóan élénk árnyalatokban pompázó szobát is érdemes kiegyensúlyozni néhány visszafogottabb darabbal.

Funkció

Sajnos a bababútor gyártók egyre inkább a dizájnra mennek, és bár a biztonságra is odafigyelnek, a funkcionalitás már jóval kisebb szerepet kap. Az ifjúsági ággyá alakítható kiságyak praktikusak, de vannak köztük olyan darabok, amiknek a rácsa annyira magasan van, hogy egy alacsonyabb termetű szülő alig tudja beletenni a már alvó gyereket, ha a fekvőfelület teljesen le van eresztve. A pelenkázó komódok legtöbbjében annyira nagy a polcok közötti távolság, hogy még felnőtt ruha tárolására is alkalmatlanok, nemhogy apró, gyerekruhákhoz. Ezért a választásnál mindig figyeljünk arra is, hogy egy adott gyerekbútor valóban betölti-e majd funkcióját.

Egyszerű, praktikus, mégis vidám gyerekszoba egy III. kerületi lakásban

Még több képért kattintson a fotóra!

Kényelem a felnőtteknek is

Sokan gondolják, hogy egy babaszobában egy kényelmes fotelre csak a szoptatás idejére van szükség, ezért nem fordítanak kellő figyelmet a kiválasztására. Pedig a későbbiekben is jó lehet, ha egy gyerekszobában van egy felnőttek számára is kényelmes ülőbútor. Akár azért, hogy ideülhessünk mesét olvasni, akár azért, hogy a nagyinak, dédinek ne a földre kelljen ülnie, ha a kicsivel játszani szeretne. Ennek a II. kerületi lakásnak a babaszobájában például egy kanapé kapott helyet.

Még több képért kattintson a fotóra!

Anyagok

Jó ötletnek tűnhet egy gyerekszobát faltól-falig padlószőnyeggel borítani, hiszen a gyerekek mindig a földön másznak, és így biztosan nem fáznak meg. Ám a padlószőnyeghez használt ragasztó illékony szerves vegyületeket tartalmazhat, és a padlószőnyeg is táptalaja lehet a poratkáknak, ami később allergia kialakulásához vezethet.

Ezért babaszobába bármilyen fából készült padló vagy laminált padló is jó választás lehet egy kisebb, könnyen tisztítható szőnyeggel, amit mosógépben mosható játszószőnyegekkel is kiegészíthetünk, ha attól félünk, hogy a padló túl hideg a kicsi számára.

Visszafogott, ízléses babaszoba egy II. kerületi lakásban

Még több képért kattintson a fotóra!

Hasonló a helyzet a tapétával, inkább festett falat válasszunk. Bababútoroknál pedig, ha fából készült festett bútorról van szó, figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amelyet káros anyagoktól mentes festékkel festettek. Matracból pedig olyat vásároljunk, ami kizárólag természetes anyagból készült.

Falmatricák

A gyerekszobát falmatricákkal a legegyszerűbb dekorálni, ezek ugyanis könnyen lejönnek, nem hagynak nyomot a falon, így bármikor könnyen cserélhetőek. Ha mesefigurákat festünk a falra, az is gyönyörű lehet, de csak a legközelebbi festéskor változtathatunk rajta.