Jelentős befektetési tranzakció

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó közvetítésével a Standard Life Investments (SLI) egy 35.800 m2-es ipari portfoliót vásárolt a Newland Estates-től (korábban Elgan Estates). A tranzakciót követően a Cushman & Wakefield megbízást kapott az ingatlanok üzemeltetésére is.

A nagy volumenű tranzakció az Standard Life Investments első befektetése Magyarországon, mely egy győri és egy jászberényi bérbe adott ingatlanból áll, továbbá a tranzakció része egy pre-leased budapesti logisztikai raktár határidős vétele is, amelynek lezárása 2007 folyamán esedékes.

A Cushman & Wakefield (C&W) tapasztalt budapesti és londoni befektetési szakértői vettek részt a tranzakcióban Nick Jones, a tőkepiaci csoport partnerének irányításával. Jones kiemelte: “Ez volt a legnagyobb határokon átnyúló tranzakció Magyarországon az elmúlt évben. A Standard Life Investments, mely új befektetőnek számít Közép-Európában, egy olyan ingatlan portfoliót vásárolt, melyet a térség egyik vezető raktárfejlesztője fejlesztett. A befektetők mára felismerték, hogy a modern A-kategóriás raktárak az egyik olyan terület, ahová érdemes befektetni, mivel a nyereség nem csak a hozamok csökkenése révén maximalizálható, hanem azáltal is, hogy a bérlők többsége bővülni szeretne.”

Will Fulton, a Standard Life Investments alapkezelője hozzátette: “Magyarországi akvizícióinkat elsősorban az ingatlanok értéke és stratégiai elhelyezkedése befolyásolta, azzal együtt, hogy a nyugat-európainál magasabb növekedési kilátásokat és marzsokat kínálnak. Bizakodóak vagyunk a közép-európai befektetési trendekkel kapcsolatban.”

Patrick Kirwan, a Newland Estates ügyvezető igazgatója elmondta: “Büszkék vagyunk rá és fejlesztői szakértelmünket tükrözi, hogy portfoliónkat olyan integritású pénzügyi befektető vásárolta meg, mint a Standard Life Investments.”

Charlie Bellhouse, a C&W tőkepiaci csoportjának munkatársa a következőket fűzte hozzá: “A közép-kelet-európai térségben befektetési és fejlesztési szempontból az egyik legérdekesebb terület az ipari szektor. Ez egyrészt a fogyasztási termékek hatalmas növekedésnek, másrészt a térségbe települő európai feldolgozóipari vállalatok nagy számának köszönhető, aminek következtében jelentős pénzek koncentrálódnak a szektorban. Sokat lehet itt keresni, ha sikerül megvásárolni a megfelelő terméket. Remek példa erre a Standard Life Investments, amely az Elgan Estates kitűnő termékébe fektetett be.”

A Standard Life Investments által megvásárolt portfolióba tartozik egy győri ipari ingatlan, amely az Ausztriába vezető forgalmas M1-es autópálya mellett található. A 2004-ben épült 19.509 m2-es raktár, melynek bérlője a Renault autógyár, további 11.000 m2-rel bővíthető.

A Standard Life Investments a portfolió részeként Jászberényben is vásárolt egy ingatlant, amely az Ukrajna felé vezető M3-as autópálya közelében található.
A 2002-ben épült 4.316 m2-es raktárt az autóipari részegységeket gyártó Hilite bérli. Az épület további 16.000m2-vel bővíthető.

Tibor Béla, a C&W budapesti irodájának ingatlankezelési vezetője hozzátette: “Nagy örömünkre szolgál az együttműködés a Standard Life Investments-el. Cégünk az egyik legnagyobb ingatlankezelői szolgáltatásokat is nyújtó tanácsadó cég Magyarországon. Az üzletágban jelenleg 10 munkatársunk dolgozik, de részben a Standard Life megbízásnak köszönhetően ezt a létszámot a közeljövőben a kétszeresére fogjuk növelni.”