hirdetés

Felújítsunk vagy költözzünk?

Ha egy lakás már nem felel meg többé az igényeinknek, két lehetőség közül választhatunk, felújítjuk vagy eladjuk és másikat keresünk. De vajon melyik éri meg jobban? Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre több tényezőt kell figyelembe vennünk. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Kompletten felújított lakás a XIII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Mennyire kötődünk hozzá emocionálisan?

Ha otthonunkhoz túlzottan kötődünk, az még tudat alatt is gátolja az eladást, így valószínűleg nem sikerül majd túladnunk rajta. Persze az is előfordulhat, hogy nem is az adott ingatlanhoz, hanem a környékhez kötődünk, és egy, az igényeinknek jobban megfelelő lakást csak rosszabb környéken engedhetnénk meg magunknak. Ilyen esetben érdemes komolyan elgondolkoznunk a felújításon.

Mennyibe kerülne?

A döntéshez természetesen azt is meg kell becsülnünk, mennyibe kerülne akár a felújítás, akár a költözés. Fontos tudnunk, hogy egyik sem annyiba, mint gondolnánk. A felújítások jellemzően drágábbak, mint amennyivel kalkulálunk, míg költözésnél általában meglévő otthonunkat nem sikerül annyiért eladnunk, mint gondoltuk.

Újszerű lakás Debrecenben

Még több képért kattintson a fotóra!

Mennyi ideig tartana?

Természetesen az idő is fontos tényező, hiszen az is sokba kerülhet, ha akár a felújítás, akár a költözködés elhúzódik. Ahogyan a költségeknél, itt is jellemző, hogy a felújítás általában sokkal tovább tart, míg költözködés esetén később sikerül eladnunk lakásunkat, mint gondoltuk volna.

Nagyobb lakás vagy jobb elosztás?

A legtöbben a család bővülése miatt költöznek, és nagyobb lakást keresnek. De biztos, hogy a négyzetméter az, ami igazán számít? Egy tágas lakás rossz elosztással, tényleg kicsinek tűnhet, az elosztás megváltoztatásával, azonban kiderülhet, hogy nem is volt olyan kicsi, mint elsőre gondoltuk.

Otthonos lakás a XIII. kerületben

Még több képért kattintson a fotóra!

Biztos, hogy elég egy költözés?

Elhatároztuk, hogy költözünk, esetleg már meg is van a kiszemelt lakás. Sajnos nagyon kicsi az esélye annak, hogy az igényeinknek tökéletesen megfelelő lakást találjunk, ahová tényleg csak költözni kell. Szinte biztos, hogy kisebb felújítást az új lakáson is végezni kell, és csak reménykedhetünk benne, hogy nem a kisebb felújítás közben derül majd ki, hogy nagyobb munkálatokra is szükség van.