Egyre közeledik a fontos határidő a logisztikai parkok számára: érdemes időben elkezdeni az ügyintézést!

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, 2024. december 31-ig van lehetőségük a logisztikai parkoknak a Logisztikai Park címre pályázni. A pályázat benyújtása azonban elég sok adminisztrációval jár, és a Logisztikai Park Tanácsnak a pályázat benyújtásától számított 60 napja van arra, hogy javaslatát a minisztérium részére megküldje, ezért a pályázati anyagot érdemes minél hamarabb beadni. Aki ugyanis nem szerzi meg a Logisztikai Park címet, az 2025. január 1-től nem folytathatja tevékenységét.

A minősítés azonban nemcsak emiatt fontos, hanem számtalan előnnyel is jár a logisztikai parkok számára, ugyanis általa célzott támogatási- és fejlesztési programokra pályázhatnak, illetve a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek egyszerűsített eljárásrendben nyilváníthatók nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá. 

A 161/2023. IV. 28. kormányrendelet értelmében azok a vállalkozások kötelesek pályázni a Logisztikai Park címre, amely

  • telephelyén vagy fióktelepén végzett tevékenységéből származó teljes éves nettó árbevételének legalább 60%-át raktározási és szállítmányozási tevékenységből szerzi,
  • telephelyének nagysága eléri a 3 hektárt, és
  • fedett raktározási kapacitása legalább 3000 nm.

A logisztikai park fogalmán belül a rendelet három kategóriát különít el: intermodális, regionális és helyi logisztikai parkokat, ez azért lényeges, mert egy településen belül csak egy intermodális vagy egy regionális logisztikai park cím adható ki, ettől eltérni kizárólag a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács (Logisztikai Park Tanács) engedélyével lehet.

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is az raktar.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

 

A Logisztikai Park cím megszerzéséhez a fenti feltételeknek megfelelő logisztikai parkoknak a kormányzati portálon közzétett felhívásban foglalt tartalommal és mellékletekkel az iparügyekért felelős miniszterhez kell benyújtani a pályázatot. Ezután a Logisztikai Park Tanácsnak a pályázat benyújtásától számítva 60 napja van arra, hogy javaslatát a minisztérium részére megküldje, ezért a pályázati anyagot és a Logisztikai Park Tanács engedélyére vonatkozó kérelmet érdemes a logisztikai parkoknak minél hamarabb beadniuk, hogy beleférjenek a 2024. december 31-i határidőbe.

A 2023. tavaszán született rendeletben újdonság, hogy a pályázatok elbírálásánál az eddigi szempontok mellett előnyben kell részesíteni azokat a pályázatokat is, amely a vonatkozó kormányrendeletek szerint kedvezményezett járás vagy szabad vállalkozási zóna területén kerülnének megvalósításra.

 

Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!