A távol-keleti csodaváros aranybánya az ingatlanbefektetőknek

Dél-Korea, azon belül is Szöul története igazi sikersztori, hiszen az 50 évvel ezelőtt még a világ egyik legszegényebbnek számító ország hatalmas gazdasági fejlődést produkált, fővárosa pedig a technológia és az informatika egyik legjelentősebb központja a világon.

Ezek után már talán cseppet sem lepődünk meg azon, hogy Szöulban a globális trendekkel ellentétben az „A” kategóriás irodaterületek több, mint 98% foglalt, a bérleti díjak pedig 15%-kal nőttek a tavalyihoz képest – olvashatjuk a Bloomberg oldalán.

Mindez a megugró keresletnek köszönhető, ami versenyt eredményezett a hazai és nemzetközi vállalatok között a felszabaduló helyekért.

A jelenség egyik oka, hogy a járvány hatása és a kormány által elrendelt építési korlátozások kínálathiányhoz vezettek. A CBRE adatai szerint így Szöulban 2023 harmadik negyedévében mindössze 1,7%-os volt az üresedési ráta.

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is a megújult Irodahaz.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

Továbbá: az Irodahaz.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

A másik ok feltételezhetően az, hogy a nyugati piacokkal ellentétben, az ázsiai munkakultúrának köszönhetően itt visszaáramlottak a munkavállalók az irodákba a pandémia lecsengése után. Ez viszont nem magyarázza meg, hogy az átlagos üresedési ráta miért 19% Ázsiában.

A szöuli irodapiacon tehát továbbra is jelentős a nagy irodaterületeket kereső bérlők száma, akik így akár jelentősebb áremelkedést is hajlandóak elfogadni. A kínálati hiány pedig várhatóan egészen 2025-it, az új projektet befejezéséig fennmarad majd – nyilatkozta Claire Choi, a CBRE koreai kutatási vezetője.

Ráadásul a kereslet igen stabilnak mutatkozik, hiszen a bérlők mintegy 80%-át a hazai vállalatok teszik ki.

A nyugati piacokon és Magyarországon ezzel szemben teljesen más a helyzet, itt továbbra sem tudják rávenni a munkavállalók egy jelentős részét, hogy visszatérjenek az irodákba dolgozni. Ennek eredményeképp, hazánkban a harmadik negyedévben már a 13,2%-ot is elérte az üresedési ráta a BRF jelentése szerint. Ez is jól mutatja, hogy nem könnyű bérlőt találni az üresen álló irodaterületekre, és csak az tudja kiadni iroda területeit, aki nemcsak hirdet, de jó helyen hirdet, ahol széles célcsoportot tud elérni.

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!