Még mindig kevesen szűrik a csapvizet

A magyar háztartásokban szívesen fogyasztunk csapvizet, de igen kevesen szűrjük és nem védjük eléggé háztartási gépeinket sem a korróziótól – derül ki a BWT megbízásából készített kutatásból, mely a hazai lakosság vízfogyasztási szokásait és vízkezeléssel kapcsolatos attitűdjeit térképezte fel.

Az ivóvíz élvezeti értékét és a mosáshoz használt víz hatékonyságát részben annak kalcium-karbonát (CaCO3) tartalma, magyarul keménysége határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy minél keményebb a víz, annál zamatosabb, de annál kevésbé hatékony mosáskor, hiszen a vízkőlerakódás károsíthatja a mosó- és mosogatógépet és több mosószerre van szükségünk. A védekezési lehetőségekről, vagyis a központilag beépített vízlágyító berendezésekről a válaszadók több mint harmada hallott, de a megkérdeztettek csekély százalék a rendelkezik ilyen eszközzel.

„A nemzetközi Vízminőségi Szövetség (Water Quality Association) kutatásai is alátámasztják, hogy a keményvíz csökkenti a vízzel érintkező háztartási berendezések (kazánok, bojlerek, vízforralók, mosógépek, mosógatógépek) hatékonyságát ­– azaz működtetésük többlet energiát igényelhet, és így nagyobb összegű kiadást is. Ezt elkerülendő érdemes háztartási vízlágyítót beépíttetni, amely egyszeri beruházás, és hosszú távon elősegíti a háztartási gépek hatékony, energiatakarékos és gazdaságos működését. Használatával nem csak a lágyvíz előnyeit élvezhetjük, de akár otthonunk fenntartási költségeit is csökkenthetjük” – hívja fel a figyelmet Petró Vera, a BWT értékesítési igazgatója.

Ha vízlágyító berendezést használunk otthonunkban, nemcsak megóvjuk a mosógépet a vízkövesedéstől, de mosószerből is kevesebbre van szükség. Sőt, ha lágy vízzel fürdünk, az bőrünket és hajunkat is kíméli, nem beszélve arról, hogy a fürdőszobai takarítás jelentősen lerövidül, hiszen nincs szükség a felületek idő és költségigényes takarítására.

A háztartásokban használatos másik vízkezelő megoldással, a lebegő anyagok ellen védelmet nyújtó vízszűrővel a megkérdezettek mindössze 6%-a rendelkezik. A vízszűrő berendezések a víz tisztításán túl segítenek megelőzni a „csöpögő csap” problémát is, ami a konyhai és fürdőszobai szaniterek károsodásának egyik jele.

„Magyarországon a vezetékes víz szigorú minőségellenőrzésen megy keresztül, és biztonsággal fogyasztható. A tisztítási és szűrési eljárások következtében nem vagy csak rendkívül elenyésző mértékben tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek nem kívánatosak az ivóvízben.  fogyasztása életkortól függetlenül semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent. Míg azonban ez az ivóvíz eljut a háztartásokig, hosszú és néhol igencsak elöregedett, lebegőszennyeződéseket is tartalmazó (homok, apró vízkődarabkák, rozsda) – csővezetéken áramlik keresztül, amit a felújítási, javítási munkálatok során rendszeresen megbolygatnak.” – folytatta Petró Vera. „Érdemes olyan egyszeri, gyorsan megtérülő ráfordítás igénylő központi vízszűrő és vízlágyító berendezéseket vásárolni, amelyek magas higiéniai biztonság mellett, gazdaságos és egyszerű fenntartásuk mellett azonnali vízminőség-változást hoznak otthununkban.”

A kutatás kitért a magyarok vízivási szokásaira is, akiknek közel fele, mintegy 46%-a szívesen fogyasztja a csapvizet, de nem foglalkozik annak minőségével. Kevesen, csupán 3%-nyian isznak tisztított, szűrt vizet, vagyis ma még kevesen tudják, hogy ha vízszűrő kancsót használunk, nemcsak kevesebb PET palackkal szennyezzük környezetünket, hanem a víz élvezeti és egészségmegőrző értékét is növelhetjük a magnéziummal való dúsítás révén.