Ki fog itt lakást vagy irodát építeni?

Nem csak lakásépítkezéseket de iroda projekteket is veszélybe sodorhat a durván dráguló építőipari kivitelezés.

Már megint hatalmasat nőtt az építőipar, a KSH szerint az első félévben 27 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist. Egyre több olyan körülmény van azonban, ami kétségessé tesz több magánberuházást. Új elem, hogy most már nem csupán lakásfejlesztések, hanem iroda projektek is sok hónapot csúszhatnak, vagy teljesen át kell ütemezni őket.

Pár napja a legnagyobb budapesti lakásfejlesztő cég, a Cordia azt közölte az Otthontérképpel, hogy felmérése szerint legalább 4500 lakás építése meg sem kezdődött, több projektet pedig felfüggesztettek. Ez azért veszélyes a vásárlóknak, mert zömüknek még a mostani, 5 százalékos áfával számolták ki az árat, ám ha 2019 végéig nem készülnek el az otthonok (és erre van esély, ha eleve jóval később indul a kivitelezés vagy el sem kezdődik), akkor a 27 százalékos árral kell számolni. Mindez boríthatja a hitelszerződéseket is.

A magán lakásberuházók közül a legnagyobbak – tőkeerejüknél fogva és eddigi referenciáikra alapozva – sikerült lekötni a kivitelező cégeket. A kisebbek és a közepesek azonban nagy bajban vannak, kevesen tudják ellensúlyozni az idei 20 százalékos anyag-és 30-40 százalékos munkabér emelkedést. Az irodaházak fejlesztőit is sújtja a meredeken emelkedő anyagár és a dráguló munkaerő, itt a projektek átfutási ideje kicsit hosszabb is, mint a lakóparkoknál, de a nagyok tőkeereje elég ahhoz, hogy kibírják a költségnövekedést.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója felhívta a figyelmet: az építőiparban nagy probléma a nem megfelelő hatékonyság, ami már a recesszió előtt is megfigyelhető volt, de a minőségi munkaerő kivándorlása miatt tovább romlott a helyzet. A jelenleg gyengébb kvalitásokkal bíró munkaerő bérköltsége kifejezetten magas, miközben hatékonyságuk nem fejlődött, ezt a problémát a kivitelezőknek kell feloldaniuk. A kellő szaktudással rendelkező, minőségi munkát végző szakemberek megszerzése és megtartása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a képzésükre – fogalmazott.

Az építőipari cégek inkább az év második felében felpörgő állami beruházásokra hajtanak. És ezzel elvonják a munkaerőt a magánberuházásoktól.

„Tovább erősödik a versenyfutás az idővel az év hátralévő részében, az építőipari vállalkozások decemberre várhatóan megtízszerezik új szerződéseik év eleje óta halmozódó értékét, hogy még beleférjenek az alacsony áfa 2019 végéig tartó időszakába. Ugyanakkor a szerződések megoszlása még egyenetlenebb lesz. A tőlük kivitelezést megrendelő lakásfejlesztők vélhetően kisebbségbe kerülnek, mivel főleg az állami infrastrukturális beruházások, valamint kisebb mértékben az irodaház-építkezések elszívják a kapacitások többségét.” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője. A szakértő szerint az egyre gyorsabban dráguló építőanyagok és még inkább a feszítő munkaerőhiány miatt már nem csupán egyes lakásberuházások fognak csúszni, de a következő két évre beígért irodaház építkezés közül néhány csak több hónapos késéssel indulhat. Ez új fejlemény, s egyebek között a projektek átgondolására vagy átütemezésére késztethet több fejlesztőt.

A KSH szerint az épületek építésének növekedése júniusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az út- és vasútépítési munkák miatt bővült.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 39,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 47,9 százalékkal. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés útépítésekre, illetve vasútfejlesztésre kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 94,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 41,0, az egyéb építményeké 126,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A második negyedévben az építőipar termelői árai 4,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest.