Jövőre is lesz nálunk Szahara, elő a napelemeket és a napkollektorokat!

Szaharai meleg jövőre és utána is sok-sok évig lesz, jó döntés ezért az áramellátáshoz napelemet tenni a háztetőre és napkollektorral biztosítani a fűtéshez és a vízmelegítéshez szükséges hőenergiát. Pár éven belül (típustól és rendszertől, használattól függően általában 7-9 év) olcsóbb lesz, ha ezekkel tartjuk fenn a házunk energiaellátását, mintha az energia szolgáltatótól vennénk.A mostani trendek közül az egyik legjelentősebb a megújuló energiaforrások bevonása, a zöld energia használata, ami eredetétől függetlenül az akkumulátorokon alapszik. Az akkumulátorok teljesítménye egyre nő és egyre olcsóbb lesz, ami segít megbecsülni a megújuló energia térnyerését is. Például, hogy milyen gyorsan fogyasztjuk el bioüzemanyaghoz szükséges növényeket vagy mekkorára fog növekedni az elektromos járművek hada.  Fotó: www.vox.com

A McKinsey tanácsadó cég felmérést készített a témával kapcsolatban, ami rávilágított arra, hogy a napelem panelek ára vártnál sokkal gyorsabban csökken. Ez a folyamat elképesztő változást fog hozni az energiaszektorban.

Az akkumulátorok gyakorlatilag már belekerültek egy növekedési spirálba. A folyamat a következő:

Már eddig is nagy csatározás folyt a napelemes kollektorok körül, ugyanis az energiaszektornak nem érdeke az eszközök elterjedése, azonban az akkumulátorok fejlődésével úgy tűnik, hogy mégis a napelem áll nyerésre.

A probléma röviden

A szolgáltatók nem tudnak pénzt beszedni a napelem után, így nem fognak tudni profitot termelni. A magánkézben lévő szolgáltatók energiahálózatok kiépítésébe fektetik a tőkéjüket. Így profitjuk abból származik, hogy ezt az infrastruktúrát “bérbe adják”.

Amikor azonban a fogyasztó napelemet szerel a házára, többszörösen is megvágja a szolgáltatót.

Először is kevesebb áramot fog felhasználni, így maximum az alapdíjat tudják növelni, de ha valaki nem használ semmi egyéb energiát, akkor ez mindegy. A másik ok, hogy az önfenntartásukhoz meg kell emelni az alapdíjat, ami a megmaradt felhasználókat arra fogja sarkallni, hogy váltsanak olcsóbb, napenergiára.

Fotó: Shutterstock

Itt jön be a képbe az akkumulátor, hiszen minél nagyobb a teljesítménye, annál több energiát lesz képes tárolni. Minél olcsóbb lesz az eszköz, annál elterjedtebb is. Egy idő után már mindenki saját magának képes lesz megtermelni azt az energiát, ami a mindennapi életékez szükséges.

A McKinsey kimutatásai szerint, kb.2020-ra megegyezik a napenergia ára az elektromos áraméval majd 2022-re olcsóbb lesz az előállítása!