Hatalmas fenyegetés az AirBnb lakásokra – csak 120 nap lesz engedélyezve!?

Jelentős kihívás elé nézhet a közeljövőben az AirBnb lakáskiadási piac, a legfrissebb hírek szerint évi 120 napban maximálnák a rövidtávú lakáskiadást!

Hivatalos döntés egyelőre nem született arról, hogy mi lesz a magánszállásokkal, de “benne van a levegőben” egy Magyarországra, vagy akár csak Budapestre fókuszáló szabályozás – írja a portfolio.hu.

A portál nemrég frissítette híreit, e szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta a rövid távú lakáskiadás korlátozására vonatkozó javaslatot. Várhatóan ezt terjesztik a kormány elé döntésre. E szerint ÉVES SZINTEN 120 VENDÉGÉJSZAKÁRA, IDÉN OKTÓBER ÉS DECEMBER VÉGE KÖZÖTT 30 NAPRA KORLÁTOZNÁK A RÖVID TÁVÚ LAKÁSKIADÁST.

A lap azt írja, hogy részletszabályokat egyelőre nem tudnak, ez a kormány előtt fekvő erős javaslat, ami akkor lesz végleges, ha kihirdetik a közlönyben.

Mindnesetre lobbiharc zajlik, illetve zajlott az utóbbi hónapokban a szállodák és a magánszálláshelyek közt. Ez utübbiakat airbnb-s lakásokként emlegetjük, de ennél természetesen jóval nagyobb merítésről beszélünk, hiszen például ott vannak a booking.com-on meghirdetett kiadó szállások, ponziók, üdülők is.

Mivel azonban a vírusos tavasz jócskán betett mindkét fél bevételeinek, így most sokkal több kapacitás jut az érdekérvényesítésre,  hiszen most nincsen hatalmas mennyiségű ideérkező turista, akiket ki kellene szolgálni…

Persze minden cég örülne, ha a saját piacán belül kevesebb versenytársa lehetne, a magánszálláshely kiadók és a szállodák közötti konfliktus fontos alapja, hogy rengeteg kiadó lakás került a piacra a turizmus szárnyalásával, ezek egy része feketén jut bevételhez, így a vendégéjszakákért elkért összeg jóval kevesebb tud lenni, mint egy több szabályt betartani köteles szállodának.

Bár jóval nagyobb összegekről és gazdasági hatásokról van szó, nem más ez a helyzet sem, mint amikor az otthon megtermesztett paradicsomot valaki eladja a szomszédjainak, miközben a zöldségesnek úgy kell működnie, hogy helypénzt fizet, blokkot ad és vállalkozói engedélye is van. De nem kell sokat gondolkodni, hogy egy másik jó párhuzamot is találjunk: lényegében az történik, mint a taxisok és az Uber korábbi hadakozásakor.

Ami bonyolultabbá teszi a helyzetet az az, hogy a turizmusról és a lakáspiacról van szó, nem egy extra kényelmi szolgáltatásról, így a hadakozás végeredménye közvetetten még azokat is érinteni fogja, akik soha nem adtak ki semmilyen lakást.

További részletek:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200705/barmi-is-lesz-az-airbnb-s-lakasokkal-komoly-verengzes-ele-nezunk-439926