Kerékpáros stadion épül Óbudán

A volt Gázgyár tornyai és az északi összekötő vasúti híd közti területen épülhet az óbudai velodrom, azaz biciklis stadion. A kerékpáros világversenyek tartására és amatőr szabadidős kikapcsolódásra is alkalmas sportközponttal egy eddig elhanyagolt, „rozsdaövezeti” terület rehabilitációja is megoldódhat. Anthony Gall és csapatának tervei kapták az első díjat.

Három évvel ezelőtt, kezdetben a Puskás Stadion mögött elterülő, XIX. században épített Millenáris Velodrom felújítását tervezték. A millenniumi ünnepségekre épült komplexumot Hajós Alfréd tervezte újra 1928-ban, és a sportág töretlen népszerűségnek örvendett a hetvenes-nyolcvanas évekig. Mára viszont a pálya állapota nagyon leromlott, és a nemzetközi szabályoknak sem felel meg, így világversenyeket sem lehet többet rajta rendezni. A felújítás még a tervbe vett 2024-es olimpiai fejlesztések részeként merült fel. A pályázat kiírásakor egyértelművé vált, hogy a meghiúsuló olimpia ellenére is úgy tűnik, felépítik az új velodromot. Tavaly a Fővárosi Közgyűlés pedig egy új helyszín: Óbuda mellett döntött.

A győztes pályatervet az ausztrál származású, de családjával már évek óta Magyarországon élő és alkotó Anthony Gall és a Gall és Társai Építésziroda Kft. készítette. A biciklis stadionnal az egyik céljuk egyrészt az, hogy egy új budapesti kerékpáros központot hozzanak létre, amely nemcsak a versenyeket és a profi sportolókat szolgálja ki, hanem az amatőröket is. Egyúttal a budai hegyek közelsége miatt más biciklis sportágak is otthonra lelhetnek itt.

Az 5 ezer férőhelyesre és háromszintesre tervezett csarnok alkalmas lehet nagy nemzetközi versenyek tartására, utánpótlás-nevelésre és edzésre, illetve szabadidős központként is működhetne. A tervekben a volt ipari, barnaövezeti területet bekapcsolják a város körforgásába, és az eddig itt megszakadó funkciókat tovább vezetik, összekötik.

Az épület, az azt övező parkkal kapcsolatot teremt a Graphisoft Park és a Római-part, illetve a környékbeli lakónegyedek és a Duna-part között. A homlokzaton használt anyagokban is idomul a környezetéhez, egységes réz-/fémszövet borításával illeszkedik a volt ipari-, műemléki környezetbe, de letisztultságával és egyszerű formáival a környező parkos területeket nem próbálja meg uralni. (Forrás: Építészfórum, Óbuda)