Túl nagyot ugrottak az osztrák lakásárak, hitelfelvételi szigorítás jöhet

A Napi.hu friss anyaga szerint az osztrák ingatlanpiacon aggasztó folyamatok indultak el. Az ingatlan-áremelkedés mértéke az elmúlt időszakban ugyanis európai szinten is szembetűnő volt ott. Ezért az ingatlanpiac túlhevülésétől tart az osztrák jegybank pénzügyi stabilitásért felelős bizottsága és a jelzáloghitelek felvételének szigorítását szorgalmazza.

A magánszemélyeknek nyújtott jelzáloghitelek szigorának enyhülésére figyelmeztetett az Osztrák Jegybank Pénzügyi Stabilitási Bizottsága, amely szerint az osztrák ingatlanpiaci fejlemények európai szinten is kiugróak. Szerintük egyre több arra utaló jel van, hogy a szomszédos ország lakáspiaca túlhevülté vált.

A magánszemélyeknek folyósított jelzáloghitelek nagysága áprilisban 6,6 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, eközben az első negyedévben a lakásárak 12,3 százalékkal mentek feljebb a jegybank hétfői jelentése szerint. Ennek következtében egy árkorrekció a piacon, amelyre már számos más országban volt példa, jelentős vagyonvesztéshez vezethet a lakosság körében – írja a jegybank jelentésére hivatkozva az ORF.at.

A Bizottság szerint a hitelintézetek kockázattűrése a hitelek folyósításánál eközben jelentősen emelkedett, aminek okai a rendkívül alacsony kamatok, valamint a bankok közötti verseny, ez utóbbi csökkenő banki marzsokat eredményezett és könnyelműbb hitelfolyósítást is magával hozott bizonyos esetekben.

Ezért a grémium nyomatékosan figyelmeztette a pénzintézeteket azokra az irányelvekre, amelyek már 2018 óta érvényben vannak a jelzáloghitelek vonatkozásában. Ezek szerint egy lakásvásárlás esetén a vételár legalább 20 százalékát meg kéne követelni a vásárlótól önerőként, s a hitelek futamideje nem haladhatja meg a 35 évet. A törlesztő részletek nagysága nem lehet magasabb, mint a hitelfelvevő rendelkezésére álló nettó jövedelem 30-40 százaléka.

A mostani helyzetben a kihelyezett hiteleken belül a túlzott adósságszolgálattal és túlzott eladósodottsággal járó konstrukciók aránya jóval magasabb, mint az elmúlt öt év átlagában bármikor. Emiatt a grémium szerint a lakáshitelek jelentette rendszerkockázat nagysága egyre magasabb.

A lakásárak emelkedésére utalt az osztrák üzleti kamara hétfőn megjelent kiadványa is.

További részletek:

https://www.napi.hu/ingatlan/tulhevult-ausztria-osztrak-ingatlanpiac-jelzalogpiac-jegybank.731527.html