További 3-5 százalékos lakás-és telekdrágulás jöhet idén

Az új építésű lakások esetében a fővárosban és környékén 6, vidéken 3% körüli áremelkedésre lehet számítani. A használt lakások várható áremelkedési üteme januárhoz képest Budapesten és vidéken sem változott sokat.

A GKI országos és fővárosi telekpiaci indexének értéke az egy negyedévvel ezelőttihez képest 5 illetve 16 ponttal növekedett. Az ingatlanokkal foglalkozó cégek következő egy évre vonatkozó kilátásai a fővárost illetően erősen javultak, míg a vidéki régiókat illetően alig változtak. Az áremelkedésre vonatkozó várakozás csak a budapesti agglomerációban erősödött.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest élénkültek. Áprilisban januárhoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 7, míg a valószínű szándékú körben 15 százalékpontos növekedés következett be. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 15, a biztos szándékú körben 7 százalékpontos bővülés valósult meg.

Az ingatlanok eladási árának következő 12 hónapban várható változása, 2018. április

(százalékban a jelenlegi árakhoz képest)

  Budapest Kelet-Magyarország Nyugat-Magyarország Országos átlag
Használt lakás 3,3 (2,7) 3,3 (4,3) 4 (4)  (3,7)
Új lakás 6 (4) 3 (5) 3 (2) 4 (3,7)
Építési telek 6 (2) 4 (5) 2 (2) 4 (3)

Zárójelben az előző – 2018. januári – felmérés adatai.

Forrás: GKI felmérések