Passzívház technológiával, 1,5 millió forintból épül fel egy új önkormányzati bérlakás nm-e!

Az önkormányzati bérlakások arra hivatottak, hogy olcsón nyújtsanak lakhatást azok számára, akik szociálisan rászorulnak. Nem is gondolnánk, mennyibe kerül egy-egy ilyen lakás megépítése az önkormányzatok számára, különösen, ha az passzívház technológiával épül.

Elérte legmagasabb pontját a Jász utca 72. szám alatt épülő, 35 lakásos önkormányzati passzívház. A XIII. kerület több mint 10 milliárd forintot fordít bérházak kialakítására, melynek keretében 2002 óta eddig 11 helyszínen, 632 bérlakást épített fel – írja odalán a portfolio.hu

A Jász utca 72. szám alatti, 35 lakásos bérháznak februárban volt az alapkőletétele, most pedig megtartották a bokrétaünnepét is, vagyis az épület elérte legmagasabb pontját. A száz százalékban önkormányzati tulajdonú beruházás során fontos szempont, hogy az épület megfeleljen a passzívház, vagyis az „okos lakóépület” kritériumainak.

“Az önkormányzat hosszú ideje elkötelezte magát a korszerű és környezetbarát energetikai megoldások mellett, 2002 óta eddig 11 helyszínen 632 önkormányzati lakást épített, minderre több mint 10 milliárd forintot fordított, és 30 ezer négyzetméternél nagyobb lakásfelületet adott át a bérlőknek. Több mint 1200 családnak tette lehetővé idáig, hogy jobb életkörülmények között lakhassanak az új bérlakásokban.” – mondta el beszédében Dr. Tóth József, a kerület polgármestere.

A bérlakásépítési-program keretében épül föl a mostani, Jász utca 72. szám alatti 35 lakásos bérház is. Az épületen belül 1-1,5-2 és 3 szobás, jellemzően 35-40, 50-55 és 65-70 négyzetméter alapterületű összkomfortos lakások lesznek. A minimális alapterület minden esetben meghaladja a 35 négyzetmétert. Az önkormányzat esélyegyenlőségi szempontjai szerint két lakást mozgáskorlátozottaknak terveznek. Minden lakáshoz tartozik majd egy parkoló, a 35-ből kettő ugyancsak akadálymentesített. Az épületnek egy pinceszintje és kettő, felszín feletti, ötemeletes (liftes) lakótömbje lesz.

További részletek itt: https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200828/draga-az-uj-lakas-lakasonkent-80-milliobol-keszul-a-legujabb-pesti-szocialis-berhaz-446418