Hogyan kaphatunk lakáshitelt határozott idejű munkaszerződéssel?

Hogy kaphat-e lakáshitelt valaki, és ha igen, mekkora összegre számíthat, leginkább az igazolt jövedelem nagyságától függ. Nagyon nem mindegy ugyanakkor, hogy határozott vagy határozatlan idejű munkaszerződéssel van foglalkoztatva az illető.

Az úgynevezett JTM szabály – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – a hiteligénylő lehetőségeit jövedelmi oldalról pontosan behatárolja. Ez rögzíti ugyanis, hogy adott összegű nettó jövedelemmel, meghatározott kamatperiódus mellett a jövedelem mekkora százaléka lehet maximálisan a hiteltörlesztők összege.

Például: 500 ezer Ft alatti nettó jövedelemmel – 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetén – a jövedelem legfeljebb 50%-a lehet a hiteltörlesztők aránya.

Itt természetesen a már meglévő hitelek, sőt a hitelkeretek is számítanak. Tudni kell, hogy a hitelkeretet akkor is 5%-kal veszik figyelembe, ha abból egyébként egyetlen forintot sem használtunk fel.

Éppen ezért, ha a jövedelem nem bírja el a kívánt hitelösszeget, érdemes lehet megvizsgálni, hogy a fel nem használt hitelkeret megszüntetésével, esetleg a folyószámlahitel visszafizetésével a hitelképesség nem állítható-e vissza.

Számít a munkaszerződés típusa

Ha az igazolt jövedelem nagysága elegendő is a bank számára, még lehet egy akadály a lakáshitel előtt: az igénylőnek – vagy igénylőknek – határozott idejű munkaszerződése van, amit a bankok nem kezelnek egyformán.

Vannak bankok, amelyeknél ebben az esetben minimális elvárás a legalább 1 éve fennálló, ugyanazon munkáltatónál meglévő határozott idejű munkaviszony. De olyannal is találkozhatunk, ahol a hitelintézet megelégszik 3 hónapnyi múlttal, és csak akkor vár el 1 évet, ha az két munkahelyről jön össze, és nem volt 15 napnál hosszabb szünet közöttük.

Az sem mindegy azonban, hogy mekkora jövedelemről van szó, ugyanis akad olyan bank, ahol eltekintenek a legalább 1 éve fennálló munkaszerződéstől, amennyiben a nettó jövedelem meghaladja a 300 ezer Ft-ot.

Az is számít természetesen, hogy mennyi idő van még hátra a szerződésből, ami a bank szempontjából érthető. Minimális elvárás, hogy legalább 3 hónap legyen hátra a lejáratig, ám ebben az esetben szinte mindig szükséges a munkáltató részéről egy szándéknyilatkozat, miszerint meghosszabbítani fog. A legszerencsésebb persze az, ha a szerződés a hitel futamidejét követően jár csak le, de mivel egy lakáshitel jellemzően 10-20 évre szól, ilyen ritkán fordul csak elő.

Mi a helyzet a külföldi jövedelemmel?

Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a határozott idejű munkaszerződés külföldi jövedelemmel párosul, amint erről nemrég írtunk is. Van bank, ahol ilyen együttállás esetén azonnal elutasítják a hitelkérelmet, de ahol hiteleznek, ott is általában szigorúbbak a feltételek határozott idejű szerződés esetén.

Ha lakáshitelt vennél fel, akkor az alábbi lakáshitel kalkulátorral megkeresheted a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot, majd akár hitelszakértő segítségét is kérheted, aki jól ismeri az egyes bankok gyakorlatát, feltételrendszerét.