Hatvanmillió dollárért árulják a Prónay-kastélyt

Az 1750-es években épült kastélyt 2010-ben újították fel teljesen, azóta kastélyszállóként és szemészeti központként működik. Most a Sotheby’s oldalán kínálják eladásra 60 millió dollárért, azaz 16,5 milliárd forintért.

Az alsópetényi Prónay-kastély (sőt, inkább kastélyegyüttes) a nemesi rezidenciák mára már jórészt elpusztult csoportjába tartozik. Története klasszikus, hiszen a II. világháborút követően nagyon visszafogottan fogalmazva sem arra használták, amire anno a Gyurcsányi család megépítette, majd a Prónayak továbbépítették.

A következő fordulat a kastély életében a rendszerváltással következett el, amikor ismét magántulajdonba került a 20 hektáron fekvő ingatlan, és próbálták megmenteni. Az épületegyüttes 2009-ben cserélt ismét gazdát, egy évre rá elég komoly felújításon esett keresztül.

Szépen megcsinálták, nem kérdés, tavaly nyáron ezt e sorok írója saját szemével is megtapasztalhatta, ezzel együtt az a 60 millió dollár elég izmos összegnek tűnik. Érdekes kérdés az is, hogy egy esetleges tulajdonosváltás esetén mi lesz a 2015-ben megnyílt szemészeti lézerközponttal.

A Nagykastély, a Kiskastély, a majorsági épület egy része és az őrház is teljesen egységes arculatot mutat, a tető formája és a homlokzatok is jórészt a Nagykastély jellegzetességeit adják vissza.

A kastély kertjében egy kis tavat találhatunk, ahonnan lépcsősor vezet a kastélyhoz, ahol tényleg nagyon szép szalon, hall, és egyéb kiegészítő helyiségek állnak rendelkezésre.

Az együtteshez egy spa is tartozik, benne úszómedencével, jacuzzival, szaunával, gőz- és sószobával. Őszintén nagyon kíváncsiak vagyunk, lesz-e olyan, akinek mindez megér 60 millió amerikai dollárt.

(Fotó: sothebysrealty.com)