Építőipari innováció – 22 milliárdos befektetés egy bécsi cégnek

Kis híján 22 milliárd forintos tőkebefektetést adtak össze a minap egy, az építőipari innovációiról ismert tech vállalatnak. Ez volt az osztrák B2B szektor történetének legnagyobb összegű második fordulós tőkebevonása. Ez alatt 69 millió dollárt (mai árfolyamon közel 22 milliárd forintot) gyűjtött össze a befektetőktől az építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég, a Magyarországon is ismert PlanRadar.

Ezen az európai réspiacon meghatározó szerepet betöltő vállalat a pénzt nemzetközi terjeszkedésre és technológiai fejlesztésre használja fel. Céljuk a jelenlegi forgalom megháromszorozása 2022-ben, ami az eddigi eredmények ismeretében reális elképzelés.

A tervek szerint a PlanRadar a nemzetközi terjeszkedés támogatására új irodákat nyit az Egyesült Államokban, Ausztráliában, az Öböl Menti Országok Együttműködési Tanácsa (GCC) tagállamaiban, Délkelet-Ázsiában és Latin-Amerikában. A vállalat emellett felpörgeti a kutatásfejlesztési beruházásokat, új technológiai központot és önálló termékinnovációs csapatot hoz létre. A PlanRadar a tervek szerint összesen több mint 200 új munkahelyet teremt, és ezzel csaknem megduplázza dolgozói globális létszámát az elkövetkező 12 hónapban.

A PlanRadar a 2013-as indulás óta Európa meghatározó PropTech-szereplőjévé nőtte ki magát. A rövidítés a Property Technology kifejezésből származik és azt az iparágat takarja, amelynek célja, hogy a rendelkezésre álló technológiák alkalmazásával javítsa az építőipari, ingatlanpiaci folyamatok hatékonyságát, gördülékennyé tegye az együttműködést a résztvevők között. A cég építőipari, épületüzemeltetési szoftverével a beruházók, tervezők, kivitelezők, üzemeltetők az épületek teljes életciklusát végig kísérhetik, úgy, hogy a hagyományos megoldásokhoz képest minden szakaszban pénzt és időt takarítanak meg.

Az eddigi eredmények

A 34 millió dolláros első tőkebevonási forduló óta eltelt 18 hónapban a PlanRadar bevételei több mint 250 százalékkal nőttek, miközben ügyfélköre több mint a kétszeresére bővült. A cég innovatív megoldásait ma már 14 500 megrendelő, és több mint 60 országban 100 ezer iparági szakember használja naponta a projektek hatékonyságának növelésére és a magas színvonalú kivitelezés biztosítására.

A PlanRadar gyors növekedését a globális terjeszkedés melletti elkötelezettség tette lehetővé, 2020-tól kezdődően az orosz mellett 10 új európai piacra tört be a termékével. A vállalat több mint 200 tagú, sokszínű csapata több mint 20 nyelven szolgálja ki ügyfeleit a bécsi, londoni, amszterdami, moszkvai, párizsi, madridi, milánói, zágrábi, varsói és bukaresti irodákból. A gyors növekedés másik fontos mozgatórugója az innováció, a folyamatos fejlesztés, amelynek köszönhetően a szoftvert az ügyfelek igényeinek megfelelően egyre több új feladat elvégzésére teszik alkalmassá.

„A küldetésünk az, hogy megkönnyítsük az építési és építési műveletek irányítását. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy világszerte komoly igény mutatkozik a technológiánkra. Nagyon büszkék vagyunk mindarra, amit csapatunk elért, és hálásak vagyunk befektetőink támogatásáért, miközben új piacokon és iparágakban teremtünk hozzáadott értéket ügyfeleink számára” – mondta Ibrahim Imam, a PlanRadar társalapítója és társ-vezérigazgatója.

A cég olyan iparágat alakít át, amely hagyományosan vonakodik a digitális átállástól, de kiderült, hogy az ügyfelek hajlandóak elfogadni a változást, ha olyan eszközt, olyan megoldást és mellé olyan támogatási szolgáltatásokat kapnak, amelyek megkönnyítik a munkájukat. A befektetőket meggyőzte a PlanRadar csapatának teljesítménye, az elért eredmények. Meggyőződésük szerint a PropTech szektor óriási növekedés előtt áll, és a PlanRadar a digitális jövőbe repíti a globális építő- és ingatlanipart.

 Mi is ez a PlanRadar?

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak.

Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 13 000 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.