Pár apróság, ami miatt csúszhat a lakáshitel folyósítása

Időnként egészen bagatell dolgok miatt csúszhat egy hitel folyósítása, ami egy lakáshitelnél komoly izgalmat okozhat, hiszen a szerződésekben mindig szerepel valamilyen szankció arra az esetre, ha a vevő kicsúszik a határidőből. Mutatunk egy példát, ami nemrég fordult elő a Bankmonitor egyik ügyfelével.
A család lakást szeretett volna vásárolni, és ahogy azt legtöbben teszik mostanság, részben hitelből kívánták finanszírozni a vásárlást. Minden flottul haladt: a Lakáshitel Kalkulátorral megkeresték a számukra legkedvezőbb lakáshitelt, a számolgatást követően pedig megadták adataikat, mert a Bankmonitor szakértőjének segítségét szerették volna igénybe venni a hitelfolyamat levezénylésében.

A folyamat elindult: a lakást lefoglalózták, a Bankmonitor szakértője megkereste számukra a legjobb banki ajánlatot, sikeresen vették a hitelbírálat akadályát is, aláírták a hitelszerződést és már csak a folyósításra vártak. Ekkor jött egy nem várt kellemetlen meglepetés. Ugyanis kiderült, a férjnek van egy korábbi munkáltatói kölcsöne, nem is jelentős, mindössze 6900 Ft a havi törlesztővel. Igen ám, de ezzel elmaradásban volt, de mindössze pár napot csúszott vele rendszeresen.

Az ok rémesen egyszerű: a törlesztő esedékességének napja minden hónap ötödike, miközben a fizetés 15-én érkezik.
Az elmaradás persze kiderült, mert a bank igazolást kért róla a munkáltatótól. Emiatt viszont addig nem folyósít a bank, amíg az ügyfél nem visz olyan igazolást, ami szerint már nincs hátralék.

Ez azonban csúszást okoz, mert a munkáltatónál minimum egy hétbe telik az igazolás beszerzése. Ennyi idő nem feltétlenül okoz nehézséget, ám ha emiatt kicsúszik a vevő a lakásvásárlás fizetési határidejéből, akkor már komoly probléma lehet.

Gyakran előfordul az is, hogy egy már régen visszafizetett hitel okoz csúszást azért, mert a lakástulajdonod elfelejti levetetni a bank zálogjogát az ingatlan tulajdoni lapjáról.

Ezt a hitelprocedúra legelején érdemes megtenni – a banktól kell igazolást kérni, majd azt bevinni a földhivatalba –, mert kell egy kis idő, amíg a változás átvezetésre kerül.

TIPP: Sajnos a legtöbb bank esetében nincs mód utólag módosítani az esedékesség napját, de azért érdemes rákérdezni erre, ha gondot okoz a dolog. Amennyiben nincs lehetőség változtatni, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha egy alkalommal két havi törlesztőt utalunk el, így mindig egy hónap előnyben leszünk, ami megoldja a dolgot.