Toplistán a budapesti burzsuj lakótelepek

Az új lakóparkokról tudjuk, hogy modern lakótelepként eleve drágák. Ezeket leszámítva a klasszikus lakótelepeken is vannak kifejezetten drága vagy nagyon megdrágult környékek. Itt a friss toplista!

A budapesti lakótelepek közül a legdrágább a Lágymányosi, 2016-ban itt már több mint 460 ezer forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért. A második helyet a drágasági versenyben a Vizafogó lakótelep, míg a harmadikat a Pók utcai szerezte meg. Előbbinél tavaly az átlagos fajlagos értékesítési árak közel 450 ezer forintosak voltak, míg utóbbi esetében 385 ezer forint/négyzetméteres árakkal szembesülhettek a vevők. A legdrágább lakótelepek jellemzően a XI. a XIII. és a III. kerületiek – derül ki az FHB összeállításából.

 

 Harminc milliós panel a Pók utcában – több infóért kattint a képre

Budapesten a legolcsóbb lakótelepek általában a külső kerületben találhatóak, mint a XXI. a XX., XIX. és a XVIII., melyek mellett még néhány X. kerületi telep került a 15 legolcsóbb lakótelep listájára. A lista első helyein 4 csepeli lakótelep szerepel, a legkevesebbet Csepel Városközpontjában található lakótelep 4. építési ütemében épült lakások esetében kellett fizetni, ahol nem érte el a 213 ezer forintot a fajlagos értékesítési ár.

Luxuspanel Gazdagréten -35 millióért – még több infóért kattints a képre!

A fajlagos árak alapján Budapesten belül is nagyon jelentősek a különbségek: a legolcsóbb csepelihez képest a legdrágább, Lágymányosi lakótelepen több mint a dupláját kell fizetnie a vásárlóknak egy ugyanakkora lakásért. Az áradatok mutatják, hogy a családbarát jellemző a legtöbb esetben magasabb árakkal jár együtt, a legmagasabb pontszámot kapott lakótelepek az árazásban is többnyire az élen szerepelnek, míg a legkevésbé családbarátnak számító telepek a legolcsóbbak közé tartoznak.

Ízléses lágymányosi panel – 25 millióért – több infóért kattints a képre!

A legnagyobb növekedést a József Attila lakótelep lakásainak árai produkálták, míg a legkisebb mértékben a Csepeli Városközpont V. lakótelep drágult, bár ez utóbbi esetében is 60 százalék fölött volt az árnövekedés mértéke. Jellemző, hogy az egyes lakótelepek egymáshoz képest felértékelődtek, míg 1999-ben még nagyon hasonló árazás jellemezte őket, az azóta eltelt években a Fehérvári úti és a József Attila lakótelep jelentősen megdrágult a másik három telephez képest. Az elmúlt évek jelentős áremelkedése a lakótelepek diszkontjainak változásait is eredményezte, a kerület más részeihez képest felértékelődtek.