Milyen anyagból készüljön a kerti grillező?

Minden tavasszal sokakban felmerül a kérdés, milyen saját kezűleg készített, olcsó kerti grillezőt építsenek, és főleg, milyen anyagból, hogy ne égjen ki pár év alatt. És szalonnát is lehessen rajta sütni, ne csak húsokat. Összeszedtünk pár inspiráló ötletet.

A szabadtéri grillezőkkel mindenkinél ugyanaz a cél, hogy finom húsokat együnk és jó bort igyunk hozzá nyáron a saját kertünkben. A házilag készített grillező sokkal kevesebből megvan, mint a bolti, ráadásul sokszor tartósabb és időtállóbb. A kérdés csak az, mégis milyen anyagból és milyen szempontok figyelembevételével álljunk neki magunk megalkotni a saját kerti grillezőnket. Természetesen, ha tervben van pár éven belül a költözés, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy magával vinné-e a következő otthonba, vagy otthagyja.

Az anyagokat tekintve a bontott téglából és samott-téglával készült kerti grillezőket sokan ajánlják a különböző fórumokon. Sokan vízüveggel biztosítják be a téglákat, hogy minél tovább tartsanak, de ezek sem garanciák arra, hogy az eső ne repessze meg nyáron. Érdemes már a tervezéskor arra is gondolni, hogy télen kint lesz a mínusz 10 fokban is, ha nem tervezünk hozzá tetőt. Nyáron pedig tényleg megrepesztheti az eső, ha a tégla még forró a sütögetéstől.

Vannak, akik betonból állnak neki megépíteni a grillezőt, a beton sem rossz választás, ha rendesen be van vasalva, és be van csavarozva, akkor időtálló szalonnasütő lehet belőle. Ajánlatos a betont körbecsempézni, de nem muszáj – ízlése kérdése, hogy kinek mennyire tetszik a kertben a sima beton látványa. Az alábbi galériában megmutatunk pár kerti grillezőt, hátha inspiráló segítség lehet valakinek: