A befőttek már a spájzban vannak!

És persze a lekvárok, a liszt, a cukor, a porszívó, a felmosó, a karácsonyi díszek, és még ki tudja, mi mindennel kell osztoznia az élelmiszernek a kamránkban, ha se garázs, se tároló, se egy gardrób nem áll rendelkezésünkre.

Kép forrása: tvgnews.com

Márpedig hazánkban a régebbi építésű társasházak kisebb lakásai rendszerint semmilyen tárolóhellyel nem rendelkeznek a spájzon kívül, amiben így igen nehéz rendet tartani. Ehhez adunk most néhány ötletet.

Az első lépés: egy praktikus polcrendszer

Egy megközelítőleg 2-3 négyzetméteres kamrában egy faltól-falig, padlótól a mennyezetig érő polcrendszer jelentheti az egyetlen használható megoldást, ami akkor lesz igazán praktikus, ha alul magasabb polcokat alakítunk ki a nagyobb tárgyaknak, míg feljebb inkább alacsonyabb polcokat például a befőtteknek, lekvároknak.

Kép forrása: freshome.com

Bármennyire is szeretnénk azonban, valószínűleg nem sikerül majd a kamra mind a 4 vagy legalább 3 falát bepolcozni, hiszen ajtó, ablak, kazán, bojler és még ki tudja, mi minden állhatja az utunkat. De emiatt ne bánkódjunk, érdemes csak 2 falat teljesen bepolcozni, és legalább egy falat üresen hagyni, ahová a porszívót, felmosószettet vagy épp a vasalódeszkát állíthatjuk.

Ha pedig annyira kicsi a konyhánk, hogy még a hűtőt is a spájzban kell elhelyeznünk, akkor elképzelhető, hogy csak 1 falat tudunk bepolcozni, a lényeg azonban az, hogy a rendelkezésünkre álló falfelületet minél jobban kihasználjuk. Ennek a Tótszerdahelyi családi háznak is a kamrájában kapott helyet a hűtő, ennek ellenére a kamrában példás rend uralkodik.

Még több képért kattintson a fotóra!

Ha most épp nincs lehetőségünk polcrendszert csináltatni

Persze előfordulhat, hogy most épp nincs pénzünk polcrendszert csináltatni, és nem is találunk asztalost, és mi sem vagyunk elég ügyesek ahhoz, hogy saját magunk készítsük el a tökéletes beépített polcot. Ilyenkor be kell érnünk a készen kapható termékekkel.

Hogy biztosan a megfelelőt válasszuk, mérjük le pontosan a spájzot, és a választásnál a méret, illetve a terhelhetőség legyen az elsődleges szempont. Ha lehet, olyat válasszunk, amin a polcok magassága állítható, erre a legegyszerűbb megoldás a klasszikus Salgó polc, amelynek újabb ún. akasztós verzióját már csavarozni sem kell, és a polcok helyét 33 mm-enként változtathatjuk. A Salgó polc ráadásul azért is jó megoldás, mert ha szűkösebb a keret, akár használtan is beszerezhetjük őket. De az Ikeának is többféle variálható polcos tárolója van.

Ha egyáltalán nem engedhetünk meg magunknak egy új polcrendszert érdemes a már meglévőt a lehető legjobban kihasználni. A készen vásárolt polcokkal általában az a legnagyobb probléma, hogy a polcok túl magasak, és kisebb tárgyakból kétszer annyit tudnánk elhelyezni rajtuk, ha a polcokat megfelezhetnénk. Erre a problémára remek megoldást jelenthetnek a polcra húzható kosarak és a belső polcok.

Képek forrása: Ikea

Másik gyakori probléma, hogy bár a polc mély, így sok mindent rá tudunk helyezni, a hátul lévő dolgokat nehéz elérni. Ilyen esetben érdemes az alsó polcok helyett inkább mély fiókokat elhelyezni, amikbe felülről beleláthatunk, és kényelmesen ki tudjuk venni a hátul lévő darabokat is. Egy már meglévő polcrendszerben ez természetesen nehezen megoldható, de ha egyszer mégis új vásárlásra adjuk a fejünket, inkább ilyet válasszunk.

Dobozok, kosarak és befőttesüvegek

Ha a polcrendszer megvan, nagyobb dobozokkal, kosarakkal és kisebb tárolókkal tehetjük még praktikusabbá. Az alsóbb, vagy a nehezen elérhető legfelső polcokra nagy dobozokba dobálhatjuk a ritkán használt dolgokat, mint például a karácsonyi díszek, sportfelszerelés vagy egyéb szezonális holmik.

A gyakran, kifejezetten főzésre használt eszközök és élelmiszerek legyenek a lehető legkönnyebben elérhető helyen. Ezeket rendezhetjük kosarakba, melyeket érdemes felcímkézni. A tartós élelmiszerek tárolására pedig a befőttesüvegek a legjobbak, különösen, hogy átlátszóak, így rögtön láthatjuk, melyikbe mit tettünk.

Kép forrása: freshome.com

Akasztók, fogasok

A polc nélkül maradt falfelületekre érdemes akasztókat, fogasokat, esetleg egy perforált farostlemezt felszereltetni, így rengeteg mindent felakaszthatunk. De erre a célra használhatjuk az ajtó belső felét is. A praktikus tárolás érdekében érdemes lehet olyan falra szerelhető tárolókat is beszerezni, mint például a porszívócső tartó, a fedőtartó vagy a nejlonzacskó tartó.

Képek forrása: Ikea

Tolóajtó

A kicsi spájzoknál gyakran problémát jelent még, hogy nem elég, hogy kicsik, még az ajtajuk is befelé nyílik. Erre a tolóajtó a legjobb megoldás, melyek közül a pajtaajtó mostanában még trendi is. A harmonikaajtó, bár nem olyan tartós, lényegesen olcsóbb, helytakarékos megoldást jelent. Ebben a szegedi lakásban is harmonikaajtóval választották el a spájzot és a konyhát.

Még több képért kattintson a fotóra!