Van olyan is, hogy az irodaház megy a dolgozókhoz

Már nem hír, hogy munkaerőhiány van sok ágazatban. Az viszont igen, hogy az irodapiacon új megoldást találtak ki: olyan környezetet teremtenek akár a fővároson kívül is, hogy a környékről minél többen jöjjenek dolgozni a bérlő cégekhez, s ezzel növelik az adott cég megtartóképességét is.

Manapság már újabb szemponttal is számolniuk kell a munkaadóknak. Míg korábban egy irodaház bérlési döntésnél nagyjából tíz százalékos dolgozói lemorzsolódással számoltak a cégek Budapesten, addig mára több mint a duplájára emelkedett ez az arány, ami bizony jelentősen megrengetheti az adott vállalat működését. Egy-egy költözési döntésnél tehát ma már egyáltalán nem mindegy, hogy merre veszik az irányt. Ráadásul a hatalmasra duzzadt munkaerőhiány most már azokat a cégeket is utolérte, amelyeknek korábban egyáltalán nem kellett számolniuk ezzel.

Történik mindez egy olyan időszakban, amikor a fővárosi irodapiac is kezd széjjelebb húzódni, egymás után jönnek kihívók, de legalábbis alternatívák a még mindig éllovas Váci úti irodafolyosóval szemben. A ma épülő irodaházak egy jelentős hányada – legalább is bérbe vehető terület alapján – Budára koncentrálódik, annak is a középső és déli részére. A kérdés persze az, hogy mennyi idő alatt fognak megtelni ezek az épületek, illetve hogy bevállalják-e majd a cégek a komoly munkaerővesztés lehetőségét.

Ugyanakkor megjelent egy jelentős kínálat Biatorbágy és Törökbálint határában is, a Tópark – több mint 50 ezer négyzetméteres kínálattal. Nyilván a korábbi budaörsi siker sztori a Terrapark gyors bérbeadása, illetve az azóta is folyamatos telítettsége előre vetítheti az ilyen városon kívüli, ám szorosan a város szövetéhez csatlakozó minőségi irodaterületek bérbeadását. Annál is inkább realitása lehet, mert a munkaerőhiányt részben azzal is enyhíthetik, hogy munkahelyeket teremtenek az agglomerációban élőknek.

Felmérések szerint az ott élők több mint kétharmada ingázik naponta a fővárosi munkahelyére. Ha viszont találna otthona közelében hasonló munkafeltételeket biztosító munkahelyet, azonnal váltana. Ám eddig nem állt rendelkezésre ilyen kínálat, csak a fővárosban. Arról nem is beszélve, hogy egyre fontosabb szempont magán az épület minőségén túl az is, hogy olyan legyen a környezet, ahová szívesen járnak az emberek dolgozni. Tudomásul kell tehát azt is venni, hogy most már nem csupán a fizetés alapján dönt az, aki munkahelyet vált.

Mindezek okán egyre inkább fókuszba kerülhetnek a városon kívüli de a fővárosi legmagasabb kategóriába sorolható irodaházakkal azonos színvonalat nyújtó, elsősorban az M1-es autópálya közelében megvalósuló bérelhető irodaterületek. Itt a bérleti díjak még 15-25 százalékkal is elmaradnak a belső városrészek díjaitól. Könnyebb a későbbi bővülés is egy cég számára, mert egyszerűen több a rendelkezésre álló terület, illetve egyetlen szinten akár 1-1,5 ezer négyzetmétert is leköthetnek.