Meg fog lepődni, hogy mi a 3 legkielégítőbb munka a világon!

Miért is dolgozunk? Minden reggel kikelünk az ágyból, elindulunk dolgozni, ahelyett, hogy valami sokkal izgalmasabb kalandot keresnénk. Hülye kérdés, azért dolgozunk, mert meg kell élni valamiből. De biztosan, csak ezért?

Fotó: Pexels

A válasz persze, hogy nem.. Amikor megkérdez egy olyan embert, aki elégedett a munkájával, akkor a pénz a legutolsó, ami szóba kerül.

Az elégedett dolgozó elkötelezett a munkája iránt. Közös jellemzőjük, hogy magas önállósággal és körültekintéssel végzik a munkájukat, annak érdekében, hogy elérjék a célukat. A legfontosabb, hogy az elégedett munkavállaló, azért elegédett, mert látja munkája értelmét, például javít mások életén vagy a világra van hatással.

Egy 2013-as amerikai tanulmány szerint, csak a dolgozók 13%-a érez elkötelezettséget a munkája iránt. Ez az adat elég megdöbbentő, hiszen ez azt jelenti, hogy csupán az emberek kicsit több,mint 10%-a mozdítja előrébb a szervezeteket, ugyanakkor a maradék 90% dolgozik félgőzzel.

Tehát ezek alapján azt gondolhatjuk, hogyha valakinek értelmes munkája van, akkor keményebben dolgozik, egyre ügyesebb, amiből az adott cég profitál a legjobban.

Nézzük, csak mi az a 3 munka, amivel a legboldogabbak az emberek:

Fotó: Pexels

1.Kórházi gondnok.

Amy Wrzesniewski számos mélyintejút készített kórházi recepciósokkal. Az összes interjúban volt egy közös pont, hogy nem a pénzről és a konkrét munkaköri leírásokról szóltak. Mindegyikük történeteket mesélt a betegekről és a családjaikról.

Fotó: Interface Carpet

2. Szőnyeg készítő

Az Interface egy olyan multinacionális szőnyeggyár, ami főként irodai szőnyegeket gyárt. A szőnyeggyártás egy rendkívül környezetkárosító folyamat, aminek során számos kemikália kerül a környezetbe, így óriási az ökológiai lábnyoma. Egyszercsak a cég vezetője egy “isteni sugallat” hatására kitalálta, hogy le akarja csökkenteni az ökológiai lábnyomát 0-ra. Tudta, hogy ez hatalmas beruházás, de 2020-ig meg akarja valósítani ezt a célt. 2013-ra megfelezte az energiafelhasználást. Ez a döntés annyira motiválttá tette az alkalmazottakat, hogy eddig soha nem látott hatékonysággal kezdtek el dolgozni.

Fotó: Pexels

3. Fodrász

Ez egy olyan szakma, ahol napi szinten lehet kreatív az ember. Ám a századik ugyanolyan szőkítésnél lehet, hogy már inkább rutin. Mi teszi mégis jelentőségteljessé? Hogy az adott vendég elképzeléseit megvalósítja, amitől ő szebbnek, jobbnak érzi magát, így gyakrolatilag jobbá teszi a vendég életét.

Gyakorlatilag minden munka lehet jelentőségteljes, amennyiben hozzájárul a közjóléthez.