Eladtak két irodaházat, amelyeket a ConvergenCE kezel

Az Europa Capital lezárta a budapesti Kálvin portfólió értékesítését, amely két belvárosi irodaházból áll és összesen megközelítőleg 26.000 m2 alapterülettel bír. Az ingatlankezelést a vevő KGAL helyi partnere, a ConvergenCE látja el. A Kálvin Square és a CityZen irodaházakat a KGAL, vezető független európai vagyon- és befektetési alapkezelő vásárolta meg, intézményi befektetői megbízásból. A portfólió együttes ára megközelítőleg 60 millió euró.

Mindkét épület esetében a ConvergenCE ismerte fel a kiváló befektetési lehetőséget és még a budapesti befektetési piac újjáéledése előtt, 2015 áprilisában megvásárolta azokat. A ConvergenCE projekt menedzsmentje mindkét épületen jelentős felújítást hajtott végre, a marketing és bérbeadási szolgáltatásokat nyújtó szakterületei pedig sikeresen adták bérbe a még üres irodákat és hosszabbították meg a meglévő szerződéseket, így maximalizálva az ingatlan értékét.

A ConvergenCE 2005 óta az Europa Capital magyarországi vagyon- és ingatlankezelője, ez idő alatt jelentős megtérülést hozott az Europa Capital alapok befektetőinek. Jó példa erre az Eiffel Tér Irodaház is, amely 2016-ban került értékesítésre. Alan Vincent, a ConvergenCE vezérigazgatója elmondta: “Ez a tranzakció jól szemlélteti, hogy a ConvergenCE megbízható hazai partnerként hogyan működik együtt a nemzetközi befektetőkkel. Olyan teljes körű, “egyablakos” ügyintézést nyújtunk, amely az akvizíciótól az értékesítésig terjed, és kimagasló megtérülést  jelent a befektetőknek.” A ConvergenCE továbbra is helyi ingatlankezelési szolgáltatásokat nyújt az új tulajdonos, a KGAL számára.

James Pennington, az Europa Capital vagyonkezelési igazgatója elmondta: „Kedvezőtlen helyzetben volt az ingatlan portfólió, amikor megvásároltuk. Az épületek mintegy 45 százaléka kihasználatlanul állt, és tőkehiány miatt korlátozott lehetőségekkel rendelkezett. Intenzív ingatlanpiaci eszközkezelési stratégiát valósítottunk meg, amely a CityZen épület esetében jelentős mértékű felújítást és arculatváltást jelentett. A már meglévő bérlőkkel meghosszabbítottuk a bérleti szerződést és megkezdtük a szabad területek bérbe adását. A BREEAM „nagyon jó” környezetvédelmi minősítését mind a CityZen, mind a Kálvin Square megkapta. A kétéves időszak alatt, amíg az ingatlanok az Europa Capital tulajdonában voltak, az éves bérletből származó bevétel jelentősen megnőtt 1,4 millióról 4 millió euróra és a súlyozott hátralevő bérleti idő is nagy mértékben emelkedett 1,5 évről 4,6 évre.”

A CityZen irodaház főbejárata

A ConvergenCE Hungary befektetési akvizíciót, helyi vagyon-, ingatlankezelési és projektmenedzsment szolgáltatásokat nyújtott az Europa Capital számára.

Robert Martin, az Europa Capital alapító partnere és közép-európai vezetője megjegyezte: „Két évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy rendkívül jók a kilátások a budapesti irodai piacon. Miközben javultak a makrogazdasági mutatók, kevés irodafejlesztés volt kibontakozóban és magas minőségű belvárosi irodaterületből is hiány volt. Bíztunk benne, hogy dinamikus növekedés indul majd el mind a foglalkoztatás, mind a tőkepiac terén. Véghez vittük a stratégiánkat, ezzel nagy megtérülést biztosítottunk befektetőinknek. Továbbra is bízunk a budapesti irodapiac fejlődésében. “.

André Zücker, a KGAL befektetési alap ingatlanpiacért is felelős ügyvezető igazgatója hozzátette: “Nagyon jó okunk volt arra, hogy Budapestre is kiterjesszük az európai növekedési stratégiánkat. Úgy látjuk, hogy az európai irodapiacnak ez a része óriási potenciállal bír. ”

A Kálvin square irodaház Budapest belvárosában

Az Europa Capital egy ingatlanalap-kezelő csoport, amely Európa-szerte működik, és kockázatalapú akvizíciós stratégiák és aktív befektetés-gazdálkodás révén képvisel hozzáadott értéket, befektetői megbízásából. 1995 óta az Europa Capital összesen 9 ingatlanalapot indított és több mint 105 tranzakciót vitt véghez 19 európai országban, összesen több mint 9,5 milliárd euró értékben. Az Europa Funds alapok számára előnyt jelent, hogy az Europa Capital Európa-szerte kiterjedt partnerhálózattal rendelkezik, partnerei társbefektetőként részt vesznek az Europe Funds által végzett akvizíciókban. Ezek a befektetői kapcsolatok, melyek országokat és vállalatokat kötnek összes, egyes esetekben több mint húsz évre nyúlnak vissza.

Az Europa Capital a Rockefeller Group International, Inc. (“RGI”) tagja. Az RGI stratégiai befektetőként működik a cég menedzsmentje mellett. Az Europa Capital Partners LLP és az Europa Capital LLP tevékenységét a Financial Conduct Authority engedélyezte és szabályozza.

KGAL GmbH & Co. KG, egy német vagyon- és befektetési alapkezelő, melynek székhelye Grünwald-ban, München (Németország) közelében van, és amely 1968 óta hosszú távú tőkebefektetéseket eszközöl fenntartható, stabil hozamokkal. A cég szolgáltatásai kiterjednek az intézményi befektetők alapjainak létrehozásától azok kezeléséig. A KGAL termékek minősége a főbb ingatlankategóriákban, a légiközlekedésben és az infrastruktúra területén, alkalmazottai megbízható tapasztalatán nyugszik.

A ConvergenCE alapvetően közép-európai független ingatlanberuházó és fejlesztő cég, de emellett vagyon- és ingatlankezelési, valamint projektmenedzseri szolgáltatásokat is végez. A cég alapítása óta összesen mintegy 200 millió euró értékben fejlesztett kereskedelmi ingatlanokat. Jelenleg is 150 millió euró értékben kezel különböző ingatlan-portfóliókat. Tulajdonosi és befektetői megbízás alapján összesen több mint 200 millió euró értékű ingatlant kezelt, illetve projekt-ellenőrzési feladatokat végzett.