Paneloknál élénkülhet a kereslet

„A panel és az olcsóbb társasházi lakások esetében lehet csak számítani élénkülő keresletre.” – mondja Bartal László a Balla Ingatlanirodák bel-budai irodájának vezetője.

A kamattámogatások és a szociálpolitikai támogatási rendszer kismértékben ugyan élénkíti az ingatlanpiacot, arra azonban az eladók ne számítsanak, hogy az árak is emelkedésnek indulnának.

Ennek az az oka, hogy a hatalmas kínálat kioltja a különböző támogatások árfelhajtó hatását – vélekedett Bartal László. Érdemes tehát az eladóknak tartósan számolni az elmúlt két évben kialakult árszinttel. A 2007-es és 2008-as állapotok semmiképpen nem térnek már vissza.

A drága ingatlan még Budán sem kell, az ingatlanpiacon megjelenő készpénzes vevők szinte csak közepes vagy kisméretű ingatlanokat keresnek, elsősorban olyanokat, melyeknek a tulajdonosa megszorult a hiteltörlesztés miatt, esetleg örökségként jutott hozzá a lakáshoz.

Az ingatlan méretén és árán kívül az eladhatóságot nagyban befolyásolja a tájolás, az adott társasházon belüli elhelyezkedés – nem előnyös, ha földszinti például – vagy a lift megléte. Míg a vásárlók száma csekély, erőteljesen növekszik a kereslet a budai oldalon a diákok és a külföldi munkavállalók részéről a bérlakások iránt.