Az MVM-é lehet a Bakonyi Erőmű

Megvásárolná az Ajka energiaellátását biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-t az MVM Zrt. − értesült több, egymástól független forrásból a Napi Gazdaság.

A Demján-csoporthoz tartozó, az Euroinvest Közép-európai Zrt. befektetési cég többségi tulajdonában levő erőmű nemrégiben jelentette be, hogy a vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Zrt. a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatásban 1,4 milliárd forint tartozást halmozott fel vele szemben, ami az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve pedig Ajka és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti. Úgy tudjuk, a kezelhetetlen kintlevőség miatt az erőmű tulajdonosa kezdeményezett tárgyalásokat az állami energiacéggel az esetleges értékesítésről, a tranzakció értéke − ha létrejön − a több tíz milliárd forintot is elérheti. Az MVM a Napi Gazdaság kérdésére nem kívánta kommentálni az értesülést.

A Bakonyi Erőmű  Zrt. leánycége, a Bakonyi Bioenergia Kft. 2015 végéig a kötelező átvételi rendszer része, 195 ezer megawatt átvételi mennyiséggel. A társaság szöveges beszámolója szerint az ajkai erőmű és az inotai 120 kilovoltos alállomás várható élettartama 2015 végéig, az inotai szélerőműé pedig 2026 márciusáig szól. A társaság információink szerint bízik a termelési kvóta meghosszabbításában, ami a kormány döntésén múlik, és vélhetően MVM-leánycégként biztosra is vehetné a folytatást a vállalat. Piaci hírek szerint ezt támasztja alá az is, hogy az üzem berendezései, gépészete önmagában eladhatatlanok, az eredetileg szénre, szénporra, majd vegyes üzemeltetésre átállt kazánok alacsony hatásfokúak.

A zrt .tavaly mintegy félmilliárd forint hitelt vett fel, úgy tudjuk, idén már az első félévben hasonló összegű kölcsönre kényszerült, amit információink szerint szintén a Demján-érdekeltségbe tartozó Gránitbank Zrt. nyújtott. A vállalat tavalyi 12,6 milliárd forint nettó árbevétele 1,3 milliárd forinttal múlta alul az egy évvel korábbit, üzemi eredménye pedig a 2010-es 769,4 millió forint nyereség után közel félmilliárdos veszteséget mutatott. Adózott eredményét tavaly egy 883,4 milliós rendkívüli eredménytétel, illetve a pénzügyi műveletek egymilliárd forinthoz közeli eredménye húzta fel, ami így az egy évvel korábbi 667,3 millióról 1,3 milliárd forintra emelkedett. Ezt 414,3 millió forint eredménytartalékkal egészítette ki a vállalat, így 1,7 milliárd forint osztalékot fizetett tulajdonosainak.