Rozsdaövezeti lakásáfa visszaigénylés: élénkülő ingatlanpiacra és a magyarországi minőségi ingatlanállomány gyarapodására számítanak a hazai fejlesztők

Mint ismeretes, CSOK-tól és gyerekszámtól függetlenül is visszaigényelheti az 5 százalékos áfát, aki rozsdaövezetben vásárol új építésű lakást. A Portfolio.hu megkérdezte a hazai fejlesztőket, hogy mit gondolnak az intézkedés jövőbeli hatásairól.

Aki rozsdaövezetté nyilvánított területen vásárol új lakást, az CSOK-tól és gyerekszámtól függetlenül visszaigényelheti az 5 százalékos áfát. Ez a legújabb lakáspolitikai bejelentés, ami pontot tett annak az évek óta húzódó tervezésnek a végére, amely a rozsdaövezeti területeken való fejlesztéseket volt hivatott bátorítani. Megkérdeztük a hazai fejlesztőket, hogy mit szólnak az új rendelethez és mit gondolnak a jövőbeli hatásairól.

Kezdetben a rozsdaövezeti területek esetében még 5 százalékos “előnyről” volt szó – míg a többi új lakás után 27 százalékos áfa maradt volna – ám miután a kormány tavasszal minden új lakóingatlanra kiterjesztette a kedvezményes áfát, a rozsdaövezetek városszövetbe való bevonásának ösztönzése újragondolást igényelt. A kezdeti struktúra mellett, illetve az új kiterjesztett kedvezményes áfával, előnyt már nem tudtak volna ezek a barnamezős projektek felmutatni. Így hát július végén született meg a döntés, miszerint az árelőnyt, a vásárlók által visszaigényelhető áfa fogja jelenteni.

A rozsdaövezeti területekre a javaslatokat továbbra is várja a Rozsdaövezeti Bizottság, de amíg konkrét projektek, illetve területek még nincsenek, amelyek megkapták volna a zöld jelzést, addig arról kérdeztük a legnagyobb hazai fejlesztőket, hogy szerintük milyen átrendeződést fog ez jelenteni az újlakás-piacon, illetve, hogy az extra költségeket, amelyek a fejlesztés során felmerülhetnek egy barnamezős területen, azokat az extra kereslet kompenzálni fogja-e a várakozásaik szerint.

Budapesten számos olyan barnamezős terület van, ami később a Bizottság döntése értelében akár bekerülhet a rozsdaövezeti kategóriába és nem feltétlenül igényel teljes talajtisztítási munkákat. Ezek voltak az első rendelkezésekben az úgynevezett “azonnali rozsdaövezeti akcióterületek”, amelyeken nem szükséges a beruházások megindításához az előkészítő munkák elvégzése. Ezzel szemben a “közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületeknél” már összetett előkészítő munkák, adott esetben környezeti kármentesítés, bontás, közműrendezés és infrastruktúra-fejlesztés, tulajdonrendezés, telekalakítás és településrendezési feladatok elvégzése a szükséges tétel.

Mivel van bőven az első kategóriából is terület Magyarországon, egyes fejlesztéseknél, akár változatlan költségek mellett, most nagyobb vásárlói érdeklődés jöhet az áfavisszatérítés miatt.

Barnamezős területek Budapesten

Egy korábbi cikkünkben már megnéztük, hogy a Budapest.hu adatai szerint 2018 végén az egyes kerületekben mekkora volt a barnamezős területek nagysága. Ez alapján a XXI.,a X. és a IX. kerület emelhető ki, de a XI. és a XIV. kerületben is viszonylag sok az ilyen jellegű terület.

Mit gondolnak a fejlesztők?

További részletek a Portfolio.hu cikkében:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210805/atrendezheti-az-eroviszonyokat-a-rozsdaovezeti-lakasafa-visszaigenyles-494914