Az első ütemen túl van a Kopaszi gát

Az alternatív szórakozás korszakának vége, de a válogatott éttermek kedvelői már valószínűleg az idén nyáron újra beiktathatják a választékba a Kopaszi gátat. A terület tulajdonosa hamarosan lakókkal is benépesíti a rekultivált öblöt. A legújabb tervek szerint luxuslakópark épül a lágymányosi Duna-partra.

A Kopaszi gát és a Lágymányosi öböl fejlesztése kapcsán az első nyilvános információk arról szóltak, hogy a területen vízi vidámpark és élményfürdő létesül. Ez már bizonyosan nem lesz része a Leisztinger Tamás nevével fémjelzett beruházásnak, és nem lesz kormányzati negyed sem a dél-budai földnyelven.

A némileg változó tervek ellenére viszont tavasszal befejeződött a beruházás első üteme. Több százezer köbméter föld megmozgatásával feltöltötték a Kopaszi gát egyes részeit, így mára megszűntek azok az óriási szintkülönbségek, amelyek a területen korábban működő szabadtéri szórakozóhelyeket is jellemezték.

Szórakozóhelyekben azonban így sem lesz hiány: tizennégy különböző vendéglátó-ipari egység nyílik majd a gáton, igaz ezek az egységek kicsit sem fognak hasonlítani elődeikre, amelyek legendás alternatív partiknak adtak otthont.
A tulajdonos szándéka szerint a gáton elsősorban melegkonyhás éttermek és koktélbárok létesülnek majd a területen. A tervek alapján az első vendégek már idén nyáron ellátogathatnak a gátra, ahol egyébként sok fát kivágtak, ugyanakkor teljesen rendezett parkot alakítottak ki, padokat állítottak fel. Az első ütem részeként új központot kaptak a gátnál működő vízi rendészet munkatársai. A már elkészült épületbe eddig csak azért nem költöztek be a hatóság képviselői, mert még nincs megegyezés a bérleti díj mértékéről.

A Kopaszi gát rendezésének első ütemére 3 milliárd Ft-ot szánt a vállalkozás. A beruházó, az Öböl XI. Kft., amelyben korábban kisebbségi részesedéssel bírt a XI. kerületi önkormányzat is, tavaly december vége óta azonban majdnem teljes egészében Leisztinger érdekeltségébe tartozik. A vállalkozó több mint másfélmilliárd forintot fizetett az önkormányzat 25%-os üzletrészéért. A kerület már csak egy 110 millió Ft értékű 1%-os részt birtokol a korábban közösen alapított társaságban, de ez inkább csak jelképes tulajdon.

A ReSource információi szerint a jelenlegi elképzelések arról szólnak, hogy a fővárosnak ez az érdekes fekvésű része is beszáll a dél-budai újépítésű lakóparkok egyre élesebb versenyébe. A további beruházások a vendéglátó-ipari szezon végét követően, szeptemberben kezdődnek a Lágymányosi öbölben. A tulajdonos luxus lakóparkot tervez kialakítani a területen. A konkurenciával szemben nemcsak a víz és a lakóépületek közelsége, a panoráma jelenthet komoly előnyt a nagy vásárlóerejű közönség körében. A tulajdonos által többször megszellőztetett elképzelések között szerepel ugyanis, hogy a folyót is bevonja a választható közlekedési lehetőségek közé. Régóta szó van egy jachtkikötő létesítéséről, de tervezik rendszeres hajójáratok indítását is. Miután elfoglalták a lakóparkot új tulajdonosai, a gátról vízi taxit is terveznek majd működtetni.

A dunai tömegközlekedés beindításának terve az utóbbi időben már többször felvetődött. Legutóbb a kormányzati negyed helyszínének kijelölésekor került elő, hogy a Parlamenttől távolabbi folyóparti telkek összeköttetése kishajókkal megoldható lenne a Dunán. A minisztériumi központ végül nem a korábban nyerőnek kikiáltott dunai helyszínek egyikére kerül, de a kormányzati megrendelés elmaradása ellenére Leisztingerék továbbra sem tettek le az irodaház-fejlesztésről. Az irodaház-építés legkorábban 2008-ban kezdődhet meg.