Befektetési rekord

Az idén várhatóan rekordév lesz az intézményi befektetési piacon. Az eddigi adatok arra utalnak, hogy a különböző nyugdíjalapok és más intézményi szervezetek nem szűkölködnek, és alig várják, hogy új termék (irodaház, bevásárlóközpont, raktár, hotel) kerüljön a piacra. Nem ritka, hogy már előre megvásárolják a még el sem készült kereskedelmi ingatlant, mert az ingatlan értéknövekedése ellensúlyozza a rövid távú kiadásokat.

A Jones Lang LaSalle Record Volumes. Record Globalisation címmel megjelentetett, az egész világra kiterjedő ingatlan-tőkepiaci jelentése szerint 2006 első felében rekordmennyiségű, 290 milliárd dollárt fektettek ingatlanokba, ez az érték 30 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Mind az amerikai és európai, mind az ázsiai, óceániai piacokon a tranzakciók száma példátlanul magas volt az idei évben.
Tony Horrell, a Jones Lang LaSalle nemzetközi tőkepiaci csoport vezérigazgatója hozzátette: „A fejlődő piacokra bizonyos értelemben az ingatlanbefektetések globalizációja volt a legnagyobb hatással. Elmondható, hogy Közép-Európában és néhány ázsiai, latin-amerikai piacon az interregionális befektetők vásárolják fel a legjobb minőségű ingatlanok többségét.” Szerinte a pénzügyi alapkezelők világszerte rekordmennyiségű tőkebeáramlást tapasztalnak annak köszönhetően, hogy a fejlett országokban a lakosság átlagéletkora növekszik és közelít a nyugdíjkorhatárhoz. Ezen alapok jó részét egyrészt vonzza az ingatlanok által nyújtott biztos haszon, másrészt napjainkban a befektetési portfóliók az ingatlantőke javára történő jelentős újrasúlyozásának lehetünk tanúi. „Ezt figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy 2006 is egy rekordév lehet a kereskedelmi ingatlanbefektetések területén, és arra számítunk, hogy az összes tranzakció volumene eléri a 600 milliárd dollárt” – tette hozzá Horrell.
A DTZ őszi összefoglalójában arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország egyre gyorsabban növeli részesedését a befektetési tranzakciókban, de továbbra is jó helyen áll Lengyelország. Az orosz piac annyira vonzó mostanában, hogy 2007-ben és 2008-ban már átveheti a vezetést a kelet-közép-európai régió más országaitól. A társaság szerint a térségben megvalósuló befektetések értéke könnyen elérheti a 10 milliárd eurót az év végére. Románia szintén jól szerepel, és mind több befektető figyel fel az ottani fejlesztésekre.
A befektetők számára kiemelkedő az 1,3 millió négyzetméternyi kiskereskedelmi ingatlanfejlesztési lehetőség. Az ilyen beruházásokat (amelyek célpontnak tekinthetők) vagy már megkezdték, vagy betervezték, és hamarosan indítják. Mindez olyan körülmények között megy végbe, amikor az eurózónában növekszik az alapkamat, csökkennek a hozamok, s ez a két tényező „folyamatosan lefaragja” a befektetők hasznát. A DTZ most úgy becsüli, hogy a kelet-közép-európai térség számára elkülönített befektetési pénz tömege „legyőzheti” a szigorodó likviditás következményeiként jelentkező hatásokat.
„Az idei első hat hónap túlszárnyalta a várakozásokat, és az ingatlanok iránti erőteljes kereslet közvetlen hatást gyakorolt a hozamokra, amelyek tovább estek ebben az esztendőben. Az egyik kulcsfontosságú trend, hogy a szokásos szektorok – iroda, kiskereskedelmi és ipari – mellett megnőtt a befektetői étvágy a vegyes használatú ingatlanok és a szállodák iránt. A szállodai befektetői piac meglehetősen aktívnak bizonyult, elérve a 4 milliárd eurót az év első felében” – kommentálta az eseményeket Michael Haddock, a CB Richard Ellis európai, közel-keleti és afrikai régióért felelős kutatási igazgatója.