Könnyűszerkezet, súlyos teher

A magyarországi könnyűszerkezet-gyártók az idén nem számítanak a 2003–2004-es időszakot idéző forgalmi eredményekre – fejtette ki lapunknak Alyyan Nabeel, a Magyar Könnyűszerkezetes Egyesület alelnöke, a Lindab Kft. kelet-közép-európai régióvezetője. A visszaesés oka elsősorban az, hogy 2003–2004-ben – többek között a kedvező hitelkonstrukcióknak köszönhetően – a lakossági építkezések és a beruházások egyaránt különösen nagy lendülettel bővültek. A kedvező feltételek megszűnésével a piacon hirtelen nagyobb lett a kínálat, mint a kereslet. Mintegy 30-40 ezer lakás eladatlan maradt, ez közrejátszott az ágazatot különösen sújtó körbetartozások kialakulásában.

A kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági beruházások – a kedvezőtlen gazdasági folyamatok, illetve az állami támogatás visszaesése miatt – 2006-tól csökkenő tendenciát mutatnak. Alyyan Nabeel szerint az építőipari cégeknek a következő két évben a piac további zsugorodására kell számítaniuk, fellendülés leghamarabb 2008 második felében várható.
A nehézségekkel érthető módon a legnagyobbak birkóznak meg a legkönnyebben, a likviditási problémákkal küzdő kisebb cégek jelentős része a talpon maradásért küzd. A világ 26 országában közel 4000 főt foglalkoztató svéd Lindab csoport magyarországi érdekeltségei az előbbiek közé tartoznak. Az építőipari termékeket gyártó Lindab Kft.-t az anyacég tőkeerejének és raktárkapacitásának köszönhetően az európai piac egészét visszafogó acélhiány nem érintette olyan súlyosan, a kivitelező és a kereskedelmi hálózat elkerülte az ágazatot jellemző körbetartozásokat, az újonnan bevezetett vékony falú szerkezetek pedig állták a helyüket az árversenyben. Mindezek eredményeként a 230 főt foglalkoztató Lindab Kft. profil üzletága az idén megismételhetőnek tartja a tavaly elért 11-12 milliárd forintos árbevételét (a ventilációs üzletág 1,5 milliárd forintra, a Lindab Buildings Systems pedig 9 milliárd forintra számít).
A szegedi, négy magyar magánszemély tulajdonában lévő Alukonstrukt Kft. jelenlegi projektjei közül Harnóczi László ügyvezető igazgató a dunaújvárosi Hankook-gyárban márciusra elkészülő csarnokrendszert emelte ki, amelybe a cég 2500 tonna acélszerkezetet épített be; az év befejezett projektjei közül a budapesti Raiffeisen Irodaház, a győri Árkád Üzletközpont és az Obi áruházak homlokzatburkolati és üvegházi szerkezeteinek megvalósítását említette. A tervezéssel, gyártással és kivitelezéssel is foglalkozó Alukonstrukt tízezer négyzetméteres üzemeiben évente több ezer tonna acélszerkezet és több ezer négyzetméter homlokzatburkolat, valamint üvegfal készül; a cég közel 130 főt foglalkoztat. Az év, mint arról az igazgató beszámolt, kissé nehezen indult, de aztán sorra jöttek a megrendelések, így a cég a tavalyit meghaladó, 4,5 milliárd forintos forgalomra számít.
Kerülő Sándor, a rakamazi gyárában 45 főt foglalkoztató Kerülőváz Kft. ügyvezető-tulajdonosa arra számít, hogy a gyengébb évkezdés és az év végi lanyhulás ellenére a cég az idén is megközelíti a tavaly elért 443 millió forintos árbevételt. Az igazgató az idei megrendelések közül a hajdúböszörményi autópálya-mérnökség acélszerkezetének elkészítését emelte ki, de a piacon egyre ismertebbé váló Kerülőváz (amelynek elődje 2001-ben még 26 millió forintos forgalmat ért el) több bútoráruházat, illetve -raktárat is felépített.
Nehéz évkezdésről, egyre keményebb piaci helyzetről és az árbevétel csökkenéséről számolt be a Struktura-Bau Holding Kft. ügyvezető igazgatója, Bánszki József. Az év folyamán jelentősen emelkedtek az árak – emelte ki az igazgató –, a horganyzásé például júliustól szeptemberig 100 százalékkal nőtt. A tervezéssel és generálkivitelezéssel foglalkozó társaság ezt úgy próbálja ellensúlyozni, hogy az acélszerkezeteket olcsóbb, vasbeton pillérekre építi; a jelenlegi legnagyobb projekt a Mezőgép orosházi, hétezer négyzetméteres csarnoka.
A tervezők, gyártók és kivitelezők mellett több olyan magyarországi vállalkozás is működik, amely könnyűfém szerkezetek forgalmazásából ér el milliárdos nagyságrendű forgalmat. Ezek közé tartozik a jelenleg 70 főt foglalkoztató Alukönigstahl Kft., az osztrák König cégcsoport első számú kelet-közép-európai érdekeltsége. Az idén tízmilliárdos árbevételre számító társaság kizárólagos forgalmazója a német Schüco alumínium és műanyag profilrendszereknek, valamint a svájci Jansen acéltermékcsaládnak; a 20 ezer négyzetméteres budapesti raktár egyúttal kelet-európai logisztikai központként is működik.