Mit hoz az AI és a digitalizáció az irodapiacra?

Az AI és a digitalizáció már nem a jövő, hanem a jelen, és ez igaz az ingatlanpiacra is. Az ingatlanpiac hagyományos működését ugyanis alapjaiban forgathatja fel. Az első átalakulások már elindultak és a változás folyamatos – derült ki a Property X konferencia délutánján.

Számtalan területen felmerült már a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetősége, ami kétségtelenül sokkal gyorsabbá tud tenni számtalan folyamatot, ugyanakkor az emberek többsége még mindig fél attól, hogy az AI elveszi a munkáját. Holott ez egyáltalán nem igaz, hiszen az AI képes ugyan a tanulásra, de csak akkor, ha mi emberek információt táplálunk bele. A mesterséges intelligencia nem képes az ember nélkül működni, tehát nem kiváltja, hanem támogatja az emberi munkavégzést azáltal, hogy olyan mennyiségű adatok képes feldolgozni és tárolni, amennyire az ember képtelen lenne.

Mit jelent ez az ingatlanpiacon?

A mesterséges intelligencia alkalmazásának egyik legnagyobb előnye, hogy a betáplált adatokból az embernél sokkal pontosabban képes a jövőbeli piaci trendeket előrejelezni. Így a jövőbeni eladási árak, bérleti díjak is előrejelezhetők, illetve azt is képes pontosan meghatározni, hogy mikor érdemes ingatlanba fektetni.

Az energiapiac változásai okán az irodapiacon is hatalmas segítség lehet

A vállalatok az elmúlt egy évben igen nehéz helyzetbe kerültek az energiapiac volatilitása miatt. A jelenségre természetesen van megoldás, ehhez azonban szükség van arra, hogy az épületek digitalizáltak legyenek – hangzott el Ercsey Tamás, CEO – Head of Business development and Sales, energo hungary kft. előadásán.

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

Bár a mesterséges intelligenciának vannak hátulütői, illetve veszélyei, tökéletesítésével és az alkalmazását szabályozó jogszabályok megalkotásával hatalmas segítség lehet majd az ingatlanfejlesztők számára a munkafolyamatok gyorsításában.

Használhatják például épületekről készülő leírásra, prezentációkészítésre, marketinges, grafikai munkákra, illetve a finanszírozási, értékbecslési, kockázatelemzési területeken is sok olyan munkafolyamat van, amelyet képes felgyorsítani a mesterséges intelligencia. Természetesen a rengeteg adat betáplálásához és ahhoz, hogy az AI segítségével megalkotott végtermék kontrollálva, pontosítva legyen, még mindig szükség van az emberre – derült ki az erről szóló kerekasztal-beszélgetésen, mely Kalmár Zoltánnak, a Proptech strategic expert, Proptechzoom.com alapítójának a moderálása mellett zajlott, Botos Bálint, Managing Partner, Forestay RE Fund Management, Horváth Dávid, Director, Head of Workplace Advisory Services, Colliers Magyarország, Simonyi Balázs, irodabérbeadási divízió vezető, Eston részvételével.