Még mindig nagy a bizonytalanság az irodapiacon!

A pandémia után, az elmúlt egy évben az orosz-ukrán háború okán elszabaduló energiaár-emelkedés, a forintgyengülés és az infláció okán minden eddiginél súlyosabb kihívásokkal kellett szembe néznie a fővárosi irodaházak piacának. A bérlők a drága bérleti díjtól, magas rezsi költségektől, mindezek által a feleslegesen nagy területektől is szabadulnának, ami komoly kihívások elé állítja a bérbeadókat. 

Bár a járvány utáni üresedés után tavaly nyáron már elkezdtek vissza szivárogni az emberek az irodákba és a cégek is szigorítottak a home office feltételein, sok munkavállaló már egyáltalán nem hajlandó olyan állást elvállalni, ahol a munkaidő és/vagy a munkavégzés helye nem rugalmas. Ez pedig azzal jár együtt, hogy a vállalatok kisebb és rugalmasabban alakítható irodaterületeket keresnek. 

Tartósan gyenge forint

Bár néha-néha visszaerősödik a forint, a 2022 előtti szintet biztos, hogy nem fogja elérni a közeljövőben. Ez különösen azoknak a cégeknek jelent problémát, akik még a jóval kedvezőbb árfolyamon kötöttek bérleti szerződést, hosszú távra. Ők, ha lejár a szerződésük, biztos, hogy kisebb irodaterületben és rövidebb távban fognak gondolkodni. 

A forint gyengülése ellen csak azok a cégek védettek, ahol az anyacég is euró vagy dollár környezetben működik, illetve van akkora exportja a bérlő cégnek, hogy az eurós eladások fedezhetik a forint költségek növekedését.

Rezsiköltségek az egekben

Az energiaárak hatalmas emelkedése csak tovább rontott ezen a helyzeten. Most igazán csak az „A”-„B” kategóriás, fenntartható irodaházak találnak könnyen bérlőt, de nekik is számolniuk kell azzal, hogy egy-egy cég kisebb összefüggő, rugalmas irodaterületet fog keresni.  

A bérbeadók, különösen azok, akik alacsonyabb kategóriájú irodaházat hirdetnek, jelen esetben egyetlen dolgot tudnak tenni: növelik a marketingre fordított erőforrásaikat, hogy megtalálják a potenciális vevőket, bérlőket. 

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

 

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

Állandósult bizonytalanság

A bizonytalanság tehát állandósult és a cégek sem tudják, mit hoznak még a következő hónapok, évek, ezért hosszú távú bérlőt találni ma már képtelenség. Az orosz-ukrán háborúnak még mindig nem látszik a vége, így nem lehet tudni, hogy az energia- és az élelmiszerárak megtorpanása mennyire lesz tartós.

Arról nem is beszélve, hogy Nyugat-Európából vagy Amerikából nézve Magyarország igen közel van a konfliktushoz, így a további óriási tőkebefektetések terén némi óvatosság lesz érzékelhető a következő években. 

Továbbá hazánk energiafüggőségének érdembeni csökkentéséhez olyan beruházások szükségesek, melyek biztosan még tovább, egészen az elviselhetőségi szinten túl drágítják az energiát. 

Biztos pont a bizonytalanságban

Ebben a helyzetben csak jövőbemutató, fenntartható, rugalmas irodaterületeket és szolgáltatott irodákat nyújtó irodaházak építésével lehet felvenni a versenyt. A már meglévő irodaterületek kiadása pedig nagy mértékben függ attól, hogy hol hirdetünk. Érdemes olyan online hirdetőoldalt választani, amely sokak által ismert, és egyszerű hirdetési felülettel rendelkezik. Az Otthontérkép Csoporthoz tartozó irodahaz.info-n például rendkívül egyszerűen és gyorsan adhatja fel hirdetését, és számtalan olyan alapadatot adhat meg, amely már rögtön a listaoldalon megjelenik, mint például a bérleti díj, az üzemeltetési költség, az összterület, a minimálisan bérelhető terület és a jelenleg bérelhető terület.

Ezen kívül az irodahaz.info és raktar.info oldalak ajánlatkérési űrlap kitöltésével is várják látogatóikat, akik ezáltal egyetlen kattintással kaphatják meg a számukra legrelevánsabb ajánlatokat, tehát akár az Ön ajánlatát is, amennyiben az megfelel az általuk beállított szűrési feltételeknek.

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

 

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!