Eljött végre a fordulat az irodapiacon?

Megjelent a BRF 2023 harmadik negyedévére vonatkozó jelentése, mely szerint a teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 344 580 négyzetmétert tesz ki. Ezen belül 3 546 390 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az adatokból látható, hogy a piac némi élénkülést mutat, de az üresedési ráta tovább emelkedett, mialatt az új átadások volumene minimálisra csökkent, azaz még nem jött el a várva várt fordulat.

2023 harmadik negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal bővült, ezek összesen 13.460 nm-t tettek ki. A Pest Nem-Központi alpiacon átadták a Liberty Irodaház Déli szárnyát (9.720 nm), a Buda Központ alpiacon pedig a HomeWork Irodaház (3.740 nm) került átadásra. Az irodaállományból ugyanakkor kikerült egy belvárosi irodaház, 3.755 nm összterülettel, amely a jövőben nem irodaként kerül hasznosításra.

 

Hirdessen Ön is a teljesen megújult az irodahaz.info és raktar.info oldalakon. Az új felület sokkal letisztultabb és átláthatóbb lett a látogatók számára!

Továbbá: az Irodahaz.info és a Raktar.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!

 

A bruttó kereslet 2023 harmadik negyedévében 136.700 nm volt, amely az előző negyedévhez viszonyítva 14%-os, az előző évi adatokhoz képest pedig 35%-os növekedést jelent. A teljes keresleten belül a legnagyobb arányt az új szerződések képviselték 49%-kal, de igen nagy arányt, 45%-ot tettek ki a szerződéshosszabbítások is, míg a bővülések és az előbérleti szerződések részaránya egyaránt 3%-ot ért el. A harmadik negyedév során két nagyobb méretű albérleti szerződést regisztráltak, amit hozzászámoltak a negyedéves teljes kereslethez. A teljes bruttó kereslet 2023 első három negyedévében 333.255 nm volt, míg a nettó kereslet ugyanezen időszakban 174.630 nm-t tett ki, a bruttó bérbeadás 15%-os, a nettó bérbeadás 22% növekedést mutatott 2022 azonos időszakához képest. 

Az üresedési ráta 2023 harmadik negyedévében elérte a 13,2%-ot. Ez az érték az előző negyedévhez képest 0,6 százalékpontos, az előző év azonos időszakához képest pedig 2,2 százalékpontos emelkedést jelent. A legalacsonyabb üresedési rátát Buda Központ alpiacon regisztrálták melynek értéke 7,3% volt, míg a legmagasabb érték, 36,9%, továbbra is az Agglomerációban volt mérhető.

A nettó abszorpció a harmadik negyedév során negatív tartományba került, összesítve 12.865 nm-rel csökkent a használatban lévő irodaállomány mérete. A legmagasabb bérlői aktivitást továbbra is a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 27%-át itt kötötték le. A Váci út után a második legnagyobb aktivitást a Pest Nem-Központi alpiacon regisztrálták, itt zárult le a tranzakciók 16%-a. A harmadik negyedév során összesen 157 bérleti szerződést regisztráltak, melyeknek átlagos mérete 871 nm volt, ez az előző negyedévhez képest 18%-os növekedést jelent. A bérleti szerződések közül négy szerződést kötöttek 5.000 nm-nél nagyobb területre, közülük kettő volt hosszabbítás és kettő új szerződés született. A negyedév legnagyobb tranzakciója egy szerződéshosszabbítás volt a GTC Metro épületében, a második legnagyobb szerződés, pedig egy több mint 10.000 m2-re szóló új megállapodás volt a Magyar Telekom székházában. 

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is a megújult Irodahaz.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

Továbbá: az Irodahaz.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!