Egyszerűbb lesz az ügyintézés! Jön az E-ingatlan nyilvántartás

Mint ismeretes az eredeti tervek szerint 2023. február 1-én indult volna az E-ingatlan nyilvántartás. Egy tavaly novemberi kormány döntés értelmében azonban ezt 2024. február 1-ére halasztották. A 2023. február 16-án megjelent Magyar Közlönyben megjelent az 1032/2023. (II. 16.) Korm. határozat az E-ING rendszer élesítéséhez és üzemeltetéséhez szükséges feladatok ellátásáról, amivel a Kormány a Lechner Tudásközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot bízta meg.

A projekt célja a földügyi igazgatás, azaz a földügyi igazgatáshoz tartozó hatósági eljárások, valamint a földügyi adatbázisokból és nyilvántartásokból történő adatszolgáltatás teljes körű elektronizálása, a Földhivatal ingatlan-nyilvántartáshoz, térképészethez, telekalakítási eljáráshoz kapcsolódó feladatainak elektronikus ügyintézésre történő felkészítése.

Az E-ingatlan-nyilvántartás projekt szorosan kapcsolódik az „E-építés keretrendszer – innovációval a magyar emberek szolgálatában” és a „3D alapú adat infrastruktúra kialakítása” kiemelt projektekhez, melyek szintén a Lechner Tudásközpont konzorciumvezetésével valósulnak meg. Ennek köszönhetően a földügyi nyilvántartások, az építésügyi szakrendszerek, valamint a kapcsolódó föld- és építésügyi téradatbázisok (tovább)fejlesztése egységes szakmai irányítás alá kerül, ami határozott lépés az összefüggő föld- és építésügyi ágazatok közötti informatikai és közigazgatás-szervezési interoperabilitás kialakításának irányába.

A projekt megvalósítását különösen indokolja, hogy az elmúlt évek dinamikusan növekvő ingatlan- és építési beruházási igényeinek okán a földügyi és az építésügyi eljárások informatikai rendszerei között átjárható kommunikáció és együttműködési képesség valósuljon meg.

A projekt pontos árát egyelőre még nem lehet tudni, de a határozatból kiderült, hogy a források allokálásról a Pénzügy Minisztérium fog dönteni.