2024 sem hozott változást: egyre több az üresen álló iroda!

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers, Cushman & Wakefield, Eston International, iO Partners és Robertson Hungary – ismét közzétette 2024 első negyedévére vonatkozó irodapiaci jelentését, melyből kiderül, hogy az üresedési ráta tovább nőtt az irodapiacon.

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4.377.170 nm-t tesz ki, amelyből 3.560.590 nm „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, 816.580 nm pedig saját tulajdonú irodaház. Az év eleji méretkorrekciók és állományrevízió során az irodaállomány mérete összesen 19.180 nm-rel csökkent, illetve két épület a saját tulajdonú irodaházak közé került, kettő épület kikerült és kettő hozzáadásra került az állományhoz. 2024 első negyedévében a budapesti modern irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26.440 nm-rel bővült. A spekulatív céllal épült Millennium Gardens Dél (2. fázis) a Pest Központi alpiacon, míg a saját használatú Knorr-Bremse K+F központja Dél-Buda alpiacon került átadásra.

A bruttó kereslet 94.980 nm-t tett ki 2024 első negyedévében, amely 2023 azonos időszakához viszonyítva 24%-os növekedést jelent. A teljes keresleten belül a legnagyobb arányt a szerződéshosszabbítások képviselték 53%-kal. A bérbeadások 36%-át az új szerződések, 9%-át a bővülések, 2%-át a saját használatra történő vásárlások tették ki. A nettó kereslet ugyanezen időszakban 42.270 nm volt, amely 25%-os növekedést jelent 2023 első negyedévéhez viszonyítva.

 

Ha hirdetéséhez megbízható partnert keres próbálja ki Ön is az Irodahaz.info-t, ahol a látogatók a letisztult és átlátható felületen sokkal könnyebben megtalálják hirdetését.

 

Az üresedési ráta 2024 első negyedévében már a 13,8%-ot is elérte, ami az előző negyedévhez képest 0,4 százalékpontos, az előző év azonos időszakához képest pedig 1,5 százalékpontos emelkedést jelent. Az első negyedévben Észak-Buda alpiacon regisztrálták a legalacsonyabb üresedési rátát (8,4%), míg a legmagasabb értéket, változatlanul az Agglomerációban mérték (33,3%). Nettó abszorpció (korrigálva a méretváltozásokkal) az első negyedév során nem történt. 

A legmagasabb bérlői aktivitást továbbra is a Váci úti irodafolyosó mutatta, a teljes volumen 29%-át kötötték le itt. A Váci út után a Belváros alpiacon mérték a második legnagyobb aktivitást, a tranzakciók 21%-a itt zárult le. A BRF összesen 153 bérleti szerződést regisztrált az első negyedév során, melyeknek átlagos mérete 621 nm volt, ez 27%-kos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest. 3.000 nm-nél nagyobb területre öt szerződést kötöttek, ebből négy hosszabbítás és egy új szerződés volt. A Váci úti irodafolyosón és a Belváros alpiacon történtek a negyedév legnagyobb tranzakciói.  

 

Az Irodahaz.info látogatói ezentúl egyetlen ajánlatkérési űrlap kitöltésével akár több tíz releváns iroda, vagy raktár tulajdonostól is kaphatnak ajánlatot, így rövidítve a keresés folyamatát és segíteni meghozni a legjobb döntést!