Így döngölte földbe a járvány a turizmust, a hoteleket

Mit okozott a járvány a turizmusban és a világ hotelpiacán?  Érdekes ábrákat, trendeket mutatott be erről a Portfolio.hu portál.

Mostanra egyértelmű, hogy a járvány átformálta a világ turizmusát, ami a vendégéjszakák számára és a hotelpiaci fejlesztésekre, befektetésekre is hatással volt.

Hogy mikor érhetjük el ismét a 2019-es szintet a hazai és mikor a külföldi vendégéjszakák számában arról legutóbb a CBRE tett közzé előrejelzést. A kutatásból az is kiderül, hogy mekkora volt a hotelpiac részesedése a teljes befektetési volumenből a járvány előtt és a tavalyi évben.

A turizmus, különösen a nemzetközi utazások a járvány egyik legnagyobb vesztese volt. Az utazási korlátozások miatt a turisták és ezzel együtt a vendégéjszakák száma is nagy mértékben lecsökkent a tavalyi évben. Magyarországon 2020 áprilisában és májusában teljesen lenullázódott a külföldi turisták száma, míg azonban a hazai turizmusban nyár végére elértük a 2019-es szintet, a külföldi turisták száma azóta is nagyon alacsony.

 Világoszölddel a hazai, sötétzölddel a külföldi vendégéjszakák aránya 2020-ban a 2019-es szinthez képest

Forrás: KSH, CBRE

A vakcina híre ugyanakkor optimizmusra adhat okot, a kérdés az, hogy mikor élénkülhet fel a turizmus és mikor érhetjük el a 2019-es vendégéjszakák számát. Ebben a kérdésben a kutatás a belföldi vendégéjszakák számát tekintve optimistább. Világszerte tehát elsőként a belföldi turizmus állhat helyre, amit a nemzetközi késleltetve követhet. A 2019-es vendégéjszakák számát a hazai turizmusban akár már az idei év második felében elérhetik az országok, a nemzetközi turizmusban azonban csak 2023-2024 körül valósulhat meg a teljes visszazárás.

További részletek és trend-ábrák itt:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20210205/mit-okozott-a-jarvany-a-turizmusban-es-a-vilag-hotelpiacan-harom-erdekes-abra-468512