Az építőipar még jól teljesít

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) számos javaslatot tett a kormányzati gazdaságvédelmi program kiegészítésére. Nézzük, melyek ezek, mi történt az elmúlt napokban az építőipar ágazatában: a kép vegyes, sűrűsödnek a kihívások, de az ágazat egyelőre még jól teljesít.

Az ÉVOSZ friss helyzetértékelése szerint először is: az egészségügyi kockázatok csökkentése érdekében szükséges intézkedéseket az építőipari vállalkozások mára megtették, a foglalkoztatottak kis csoportokban dolgoznak, legtöbb helyen védőfelszerelésekben.

A munkavállalók utaztatása is kisebb csoportokban, és nagyobb részt saját személygépkocsik igénybevételével történik. A közepes és nagy cégek pedig egészségügyi felelősöket jelöltek ki, akik folyamatosan figyelik a dolgozók egészségügyi állapotát. A tervező mérnökök 90%-ban otthoni, távmunkavégzéssel teljesítenek.

Mindezek eredményeként az építőiparban vírusos megbetegedések jellemzően egyelőre nincsenek, viszont kisebb csoportok, brigádok karanténba küldése/önkéntes elvonulása az áprilisi napokban azonban már előfordult. E mellett egyre több generálkivitelező jelzi, az ország különböző részeiből, hogy nő azon mikró- és kisvállalkozások száma, akik felfüggesztik munkájukat. Ezt elsődlegesen a fertőzésmentes utaztatási problémákkal, anyagbeszerzési nehézségekkel, finanszírozási gondokkal indokolják.

Az ÉVOSZ szerint az elmúlt héthez képest lényegesen több új projekt előkészítése lelassult, leállt. Az ITM/Kormányzat javaslati csomagjában szereplő „előrehozott” beruházási csomagot, közlekedési- infrastrukturális és szállodai építési/rekonstrukciós feladatokat minél előbb létesítmény sorosan kellene ismertetni és közbeszerzési ajánlat kérésre kérjük kiírni – húzza alá Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A szövetség az állami, önkormányzati beruházásoknál gyorsított számlakifizetéseket kér, illetve a finanszírozási, likviditási helyzet javítása érdekében továbbra is javasolja, hogy az állami, önkormányzati, valamint a központi, illetve EU-s támogatásban részesült megrendelők részére végzett munkáknál a jelenlegi 25%-ról, 50%-ra emelkedjen a kifizethető előleg mértéke.

A jellemzően ukrán és szerb munkások (becslések szerint 15 ezer fő) többsége hazautazott. Ráadásul a korábban jellemző határ-menti, 30 km mélységű munkába történő átjárás sem működik, az a külföldi munkavállalók visszaérkezése bizonytalan. Igaz, a Nyugat Európából hazatért szakmunkások és mérnökök önkéntes, két hetes karantén lejártát követően, egyre nagyobb mértékben vállalnak itthon munkát, számuk több százra tehető.

A mikró- és kisvállalkozói körnek jellemzően rövidebb átfutási idejű munkájuk van, amit befejezve nehezen tudnak újabb szerződéseket kötni a magánmegrendelői, lakossági körben, ezért megjelent a munkaerő elbocsájtás. Egyelőre, más építési vállalkozásoknál a szakmai végzettséggel rendelkező szakmunkások munkát találnak.