Te jó ég, hol találok raktárost?! Íme 4 tipp!

Ma a szakképzett munkaerő megszerzése és megtartása az egyik leggyakoribb beszédtéma a logisztikai ingatlanüzemeltetők körében, mert egyre nehezebbé válik lojális munkavállalókat találni.


A raktári munkaerő csak az elmúlt évtizedben vált elsődleges jelentőségű kérdéssé. Abban a 12 európai országban, ahol a Prologis logisztikai szolgáltató jelen van, a szakképzett munkaerőhöz való hozzáférés alapvető szempont a megfelelő ingatlan kiválasztásában. Legújabb kutatásukban a logisztikai ingatlanok és a munkavállalók megtartása közötti kapcsolatot elemezik, hogy tisztább képet kapjanak a friss összefüggésekről.

A tanulmányban szereplő megállapítások alapját a több mint 16 millió négyzetméter alapterületű portfólió, az Európában található körülbelül 700 egyedi ügyfél körében folytatott megannyi beszélgetés, illetve saját adataik képezik.

A kutatásban megvizsgálnak számos kezdeményezést: például a közlekedés fejlesztése, a kényelmi szolgáltatások bővítése és az épületek kialakításának javítása, amelyekkel a logisztikai ingatlanbefektetők a munkaerő megtartását ösztönözhetik.

Íme négy különböző taktika, amelyekkel a logisztikai ingatlanok tulajdonosai hozzájárulhatnak a munkaerő hatékonyabb bevonzásához, képzéséhez és megtartásához:

1.
Jobb közlekedési kapcsolatok:
A munkahelyre történő utazást a lehető leghatékonyabb módon kell megszervezni.

2.
Több és magasabb színvonalú kényelmi szolgáltatás:
A munkavállalók szakképzettségének emelkedésével párhuzamosan egyre fontosabbá válnak a különféle kényelmi szolgáltatások.

3.
Logisztikai karrier és a közösség iránti elkötelezettség:
Egy hosszú távú kezdeményezés javítja a logisztikai ágazatról kialakult általános képet és tartós megoldásokat eredményez.

4.
Az épületek jellemzőinek fejlesztése:
A kellemes és egészséges munkahely kialakítása szempontjából alapvető fontosságú az épület környezete.

A részletesebb kutatásból kiderül, milyen a munkavállalók igényeinek raktárépületekre gyakorolt hatása, az automatizálás és munkaerőhiány nyomán a munkaerő összetételében fellépő változások melyek, valamint választ keresnek arra is, hogy vajon nehezebb lesz-e a megfelelő munkatársak kiválasztása a raktárakban egyre komplexebbé váló munkakörök nyomán.