Mínusz 19 százalék! Csökken az ipari és a logisztikai ingatlanok iránti kereslet!

Az ipari ingatlanoknál és a logisztika piacán a kereslet szintje 19%-os visszaesés az előző év azonos periódusában mért értékhez képest! A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma 25 ipri ingatlanpiaci tranzakciót rögzített. A bérleti szerződések 96%-át logisztikai parkok területeire kötötték, és a kereslet 57,9%-át ráadásul csupán a szerződés hosszabbítások tették ki.

Az első negyedévben a teljes bérlői kereslet 83 680 négyzetmétert tett ki, ami 19%-os visszaesés az előző év azonos periódusában mért értékhez képest az ipari és a logisztika területeken az ingatlanpiacon – állapítja meg friss jelentésében a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) – melynek tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary.

A kereslet 57,9%-át ráadásul csupán a szerződés hosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 19,9%. A bővülések aránya 3,2% volt. 2019 első negyedévében a BRF hat előbérleti szerződést regisztrált, ami 19%-os részaránnyal szerepel a teljes bérlői keresletben (lásd az ábrán is).

2019 január-március időszakában a BRF összesen 25 tranzakciót rögzített, melyből mindössze egy szerződés haladja meg a 10 000 négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 3 347 négyzetméter volt. A bérleti szerződések 96%-át logisztikai parkok területeire kötötték, míg a városi logisztikában három bérbeadás történt, ami a 2019 első negyedéves bérlői kereslet volumenének 4%-át tette ki.

Ez év első negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiac adatai szerint két új csarnok került átadásra, összesen 23 740 négyzetméteren az Airport City Logistic Parkban és a Prologis Park Budapest Harborban.

A negyedév során lezárt legnagyobb bérleti megállapodás egy a Prologis Park Budaörs területén aláírt, 27 820 négyzetméteres szerződés-hosszabbítás volt. A legnagyobb előbérleti szerződést a CTPark Westben kötötték 8 830 négyzetméterre, míg a legnagyobb új bérlet a CTPark Budapest East Üllő területén zárult 6 110 négyzetméteren. A legnagyobb bővülést a Citypoint9-ben írták alá: 1 500 négyzetméterre.

Az üresedési ráta negyedéves szinten enyhe, 0,7 százalékpontos emelkedést mutatott, így az üres területek aránya 3,1% volt. 2019 első negyedévének végén összesen 67 620 négyzetméternyi ipari terület állt üresen, és mindössze három épületben volt 5 000 négyzetméternél több kiadatlan terület.

A nettó abszorpció 5 210 négyzetmétert tett ki 2019 első negyedévében, mely érték a negyedév során regisztrált, apróbb területmódosításokat is figyelembe veszi.