Valakik nagyon öntötték a pénzt a magyar piacba

A JLL statisztikái szerint már 3 éve töretlen a kereskedelmi ingatlanpiac szárnyalása Magyarországon és a befektetői kedv rendkívül erős. 2018-ban több mint 1,8 milliárd eurót ért el az éves befektetési volumen, ami a 2007-es csúcs óta a legmagasabb volumen.

Mint általában, idén is az iroda adás-vételek generálták az éves volumen legnagyobb részét (46 százalékot), míg a kiskereskedelmi szektor a volumen 39 százalékát, a logisztikai/ipari ingatlanok pedig 7 százalékát tették ki. A volumen fennmaradó részét fejlesztésre szánt ingatlanok tették ki.

2018-ban több rekord is megdőlt: három kiemelkedő méretű tranzakciót is lezártak és a magyar befektetők több mint 1 milliárd euró értékben eszközöltek kereskedelmi ingatlan akvizíciókat. Az idei év legnagyobb értékű adásvétele a Corvin Irodák értékesítése volt, melynek során a JLL képviselte az eladót, a Futureal-t. A tranzakció, mely során összesen 8 épületet (bruttó 80.000 m2 bérbe adható területtel) értékesítettek, mérföldkőnek számít a magyar piacon, hiszen a kereskedelmi ingatlanpiac eddigi legnagyobb értékű iroda adásvételi tranzakciója Magyarországon, továbbá bejutott a Kelet-Közép-Európai régió legnagyobb 10 irodai adásvételi tranzakciójának listájára is olyan jelentős értékesítések közé, mint a varsói Rondo 1 vagy a prágai The Park és a Florentinum irodaházak. Az iroda komplexumot az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. vásárolta meg, ami egyértelműen jelzi a magyar befektetők jelentőségét és megváltozott akvizíciós stratégiáját is, hiszen már a prémium kategóriás ingatlanok körében is komoly versenyt jelentenek a külföldi tőkének. További jelentős adásvételi tranzakció volt a Mammut bevásárlóközpont eladása a NEPI Rockcastle számára (a JLL képviseletében), a MOM Park bevásárlóközpontok és irodák értékesítése (szintén az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. számára), illetve a MillPark irodaház eladása az ERSTE Alapkezelő Zrt. számára.

Hazai befektetők még soha nem invesztáltak annyit magyarországi ingatlanokba egy éven belül, mint idén: több mint 1 milliárd euró értékben vásároltak épületeket, ami 36 százalékkal haladta meg a 2017-es befektetéseik értékét és 57 százalékos piaci részesedést eredményezett. A nagy ingatlanalapok közül az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. volt a legaktívabb, 67%-kal többet invesztálva ingatlanokba, mint a Diófa és ERSTE ingatlanalapok együttes befektetéseinek összege.

A JLL kutatásai alapján a 2018 negyedik negyedévében a prémium irodapiaci hozam negyedéves szinten 25 bázispontot csökkenve 5,75 százalékon áll, míg a bevásárlóközpontok (5,75%) és a logisztikai (7,50%) ingatlanok hozama változatlan maradt.

Benjamin Perez-Ellischewitz, regionális igazgató és a JLL magyarországi tőkepiaci részlegének vezetője szerint: ” Bár az idei év lassan indult, az év során a befektetői aktivitás igen élénk volt minden szektorban. Annak ellenére, hogy eleinte úgy tűnt, hogy az eladásra kínált ingatlanok mennyisége vissza fog esni, az év második fele különösen aktív volt. A magas éves volumen elérését 3 nagy értékű (200 millió eurót meghaladó) tranzakció segítette, de számos kisebb tranzakciót is kötöttek. A JLL befektetési csapata nemcsak a Mammut Bevásárlóközpont és a Corvin Irodák értékesítésében vett részt, hanem a belvárosban is sikeresen értékesített egy kisebb irodaházat és egy kiskereskedelmi ingatlant. Egy jelentős sale and leaseback (értékesítés és visszabérlés) tranzakciót is lebonyolítottunk a Siemens megbízásában, ami jól mutatja, hogy van kereslet alternatív konstrukciójú és típusú ingatlanok adásvétele iránt is. A befektetők között rendkívül kiélezett a verseny, ami a hozamokat lefelé nyomja. Év végén a prémium irodák hozamszintjében 25 bázispontos csökkenést regisztráltunk a harmadik negyedévhez képest, így a prémium kategóriás tőkeértékek növekedése is szintén folytonos.”