Újabb könnyítések: 5 millióig áfa-visszatérítés az újat építőknek

A falusi CSOK esetén már működő, telekvásárlásra és magánerős új építésre költött összegek áfa-tartalmát mindeütt 5 millióig visszatérítik 2021-től. Tehát nem csak a falusi CSOK-os településeken, hanem bárhol az országban.

Friss hír: 2021. január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalmát visszatérítik 5 millióig , ezzel 5 millió forinttal hozzájárul az állam a sajáterős építkezésekhez is – tette meg minap újabb bejeéentését Facebook oldalán Novák Katalin. A könnyítés eddig csak a falusi CSOK-ból vett ingatlanokra volt érvényes. A miniszter emellett több más újdonságról is beszélt az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban.

A portfolio.hu összeállítása szerint újdonság az építkezőknek, hogy a 2021. január 1-jétől a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa tartalmát visszatérítik 5 millió forintig bárhol az országban (nem csak a falusi CSOK-ra jogosult településeken), ezzel 5 millió forinttal hozzájárul az állam a sajáterős építkezésekhez is.


Az intézkedést Novák Katalin facebook bejegyzésében jelentette be, de érdekesség, hogy a videóban ez a könnyítés nem szerepelt a felsorolásban, ugyanakkor több más újdonságról is beszélt az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban.

  • A mostani döntés tehát fontos újdonság, eddig ugyanis csak a kistelepülésen építkezők, falusi CSOK mellé igényelhették vissza 5 millió forintig az áfát saját építkezés esetén. (Novák Katalin a Portfolio-nak adott interjújában nemrég még ennek a korlátozásnak a fenntartása mellett érvelt.)
  • Új elem, hogy a 2-ik gyerek születésénál igényelhető 1 millió és a 3-ik után igényelhető 4 milliós jelzáloghitel elengedés többféle jelzáloghitelre is vonatkozhat, azaz kiterjeszthető.
  • Szintén újdonság, hogy ezután nyugdíjasok is igényelhetik a CSOK-ot (például árván maradt vagy örökbefogadott gyermekek, unokák után).
  • Az 1 és 4 milliós elengedési lehetőség az építési hitelekre is vonatkozik
  • A CSOK-nál 10 évig továbbra is tilos az elidegenítés, de lehetőség lesz 2021-től 10 éven belül is a gyermekre iratni a CSOK-kal vásárolt, épített, bővített ingatlant.