Segíthet az automatizálás az ellátási láncokkal kapcsolatos kihívásokban?

A Prologis Research közzétette az ellátási láncok automatizálási helyzetét elemző tanulmányának második részét, amelynek címe: Az automatizálás és a logisztikai ingatlanpiac 2. rész: Hogyan segíthet az automatizálás az ellátási láncokkal kapcsolatos kihívások megoldásában?

A tanulmányból megtudhatjuk, hogy az e-kereskedelem elmúlt évtizedben lezajlott térnyerése megmutatta, milyen fontos szerepet játszanak a logisztikai ingatlanok az ellátási láncokban. Kiderül belőle, hogy egyrészt a logisztikai iparág szereplőinek egyre nagyobb az igénye a megfelelő helyszínen lévő és a megfelelő funkciókkal ellátott, megfelelő épületekre ahhoz, hogy optimálisan ki tudják használni az ellátási láncokban rejlő lehetőségeket, másrészt ami még fontosabb, a végfelhasználóknak is, akik egyre magasabb színvonalú szolgáltatásokat várnak el.

“A logisztikai ingatlanok iránt megnövekedett kereslet kihívást jelenthet azoknak az ügyfeleknek, akik az elkövetkező években bővíteni kívánják a kapacitásaikat, különösen a végfelhasználók közelében lévő helyeken” – mutatott rá Eva van der Plumijm-Kok, a Prologis európai kutatási és stratégiai igazgatója. „Bár a világjárvány felgyorsította a strukturális trendeket, az új kínálat csökkent, ami növeli a helyhiány valószínűségét. Az automatizálás áthidalhatja ezt a szakadékot a termelékenység javításával, a kapacitások bővítésével és új helyek elérhetővé tételével a logisztikai ügyfelek számára.”

A tanulmány főbb megállapításai

A logisztikai ingatlanok és az automatizálási folyamatok között ügyfeleink tevékenységével összefüggésben négy alapvető tanulságot szűrtünk le:

— A strukturális ellátási lánccal kapcsolatos trendek, mint például az e-kereskedelem drasztikus növekedése kritikus hiányt idézhet elő a logisztikai ingatlanok piacán.
— Az automatizálás hozzájárulhat az egységnyi logisztikai alapterületre jutó jövedelem növekedéséhez.
— Az elkövetkező öt évben várhatóan megduplázódik az e-kereskedelemhez kötődő logisztikai alapterület nagysága.
— Az automatizálás a logisztikai ingatlanok esetében gazdasági előnyökkel jár.

A Prologis Research öt olyan tényezőt azonosított, amelyek rövid- és középtávon is növelik a logisztikai ingatlanok iránti keresletet

e-kereskedelem;
készletezés;
gazdasági növekedés;
az ellátási lánc korszerűsítése;
a koronavírus járvánnyal összefüggő kereslet.

A Prologis Research az automatizálás keresletre gyakorolt hatásának mérésére érzékenységi modellt dolgozott ki, kétféle lehetséges forgatókönyvet modellezve: egy alapesetet, amely az automatizálási trendek kisebb mértékű gyorsulásával számol, illetve az automatizálás gyorsított ütemű térnyerését, amelyben kétszer gyorsabban terjed ez a folyamat s az ügyfelek körében.

Az automatizálás növeli a logisztikai ingatlanok beruházási teljesítményét

Az automatizálás növeli az épületeken belüli beruházások értékét, ami miatt az ügyfelek hajlandóak akár hosszabb időre szóló bérleti szerződéseket kötni. A legnagyobb energiafelhasználók – amelyek többnyire élen járnak az automatizálás terén is – az átlagos logisztikai ügyfélénél kb. 50 százalékkal hosszabb idejű bérleti szerződéseket kötnek.

A teljes riport megtekintéséhez kattintson ide:

https://www.prologisce.eu/hu/logistics-industry-research/az-automatizalas-es-logisztikai-ingatlanpiac-2-resz-hogyan-segithet-az