Tovább emelkednek az építőanyagárak

A lakásépítési kedv emelkedésével párhuzamosan a növekvő munkaerő- és építőanyagárak hatására az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal tovább emelkedtek az építési költségek 2020-ban – derül ki a KSH adataiból. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) múlt heti közleménye szerint a nyersanyagárak tovább nőnek.

Utoljára 2001-ben volt ennél nagyobb növekedés

Az építőipari átlagkereset és az alapanyagárak emelkedésének hatására a lakásépítési költségek növekedése 2017-től felgyorsult, emiatt a 2020. évi átlagos költségszint közel 40 százalékkal magasabb lett a lakásépítések 2016-ban megindult újbóli felfutása óta.

A lakásépítési költségeken belül a munkaerő ára 9,6, az anyagok költsége 12,8 százalékkal emelkedett 2020 IV. negyedévében az előző év és 62,3, illetve 38,1 százalékkal 2015 azonos időszakához képest.

A MÉASZ közleménye szerint a világpiaci hatások – főként a kínai gazdaság koronavírus-járványt követő újraindulása – miatt jelentősen emelkedtek a nyersanyagárak, ami megjelent a műanyagtermékeket, vegyipari nyersanyagokat és acéltermékeket felhasználó építőanyag és építési termékek gyártási költségeiben és értékesítési áraiban.

Nyersanyagár-robbanás

A szövetség szerint a külpiaci nyersanyagok árrobbanása Európa-szerte érinti az építőkémia termékeket, a nyílászáró gyártást, az épületgépészeti szolgáltatásokat, a műanyagalapú (EPS) hőszigetelők piacát, valamint az acélon keresztül a betonelemgyártást is. Az EPS hőszigetelőknél március végén a gyártók a petrolkémiai alapanyagok erős áremelkedése miatt mintegy 20 százalékkal emelték áraikat, míg tavaly tartósan csökkenő ártrend érvényesült.

MÉASZ szerint Magyarországon az építőanyag gyártók abban bíznak, hogy a pandémiás helyzet rendeződésével a nyersanyagpiacok fokozatosan normalizálódnak, így a beszerzési költségek is csökkennek majd. Remélik, hogy a gazdaság újraindulása függvényében a termelési volumenek a második félévtől elérik, vagy egyes szegmensekben meg is haladják a 2019-es teljesítményt.

Mi a legkeresettebb?

Az otthonfelújítási program hatására az első negyedévben megnőtt a kereslet a korszerűsítési munkáknál használt valamennyi termékcsoportban, de főként a szerkezetépítő, nyílászáró-, valamint a gyorsan beépíthető betontermékek és a műanyagalapú (EPS) hőszigetelő anyagok iránt.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra is probléma, hogy hiány van szakképzett kőművesekből, nyílászáró-beépítőkből és szigetelőkből. A beépítő szakemberek szűkös kapacitása a mostani felújítási hullámban fokozott minőségi kockázatot hordoz a beruházók szemszögéből.

Forrás: KSH, MTI, TLE