Tényleg annyira jó a közszférában dolgozóknak ajánlott lakáshitel? Mutatjuk a számokat!

Sok közszférában dolgozó nem is tud róla, hogy a bankok számos kedvezményt kínálnak számukra, ami egy lakáshitel esetében például komoly pénzügyi előnyt jelenthet. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy valaki számára feltétlenül egy ilyen hitel jelenti a legkedvezőbb megoldást. Megmutatjuk, hogy miért.
A bankok által a közszféra dolgozóinak kínált kedvezmények köre egy lakáshitel esetében nagyon sokféle lehet. Van bank, ahol a kamatból engednek el valamekkora részt, másutt az induló költség vagy éppen a végtörlesztési díj alacsonyabb.

Előfordul ugyanakkor, hogy a kedvezményes hitel feltétele a “közszférás bankszámlacsomag” megléte, ám mivel ez nem mindig a legkedvezőbb, érdemes utánaszámolni a dolognak döntés előtt. Hiszen van már teljesen ingyenes bankszámla is, amiért 2 évig általános használat mellett egy fillért sem kell fizetni. (Az ingyenes bankszámláról ITT tudhatsz meg erről többet.)

Csavar a dolgon az is, hogy bankonként változó, kik vehetik igénybe a közszférában dolgozóknak kínált hiteleket. Vagyis könnyen előfordulhat, hogy valaki az egyik banknál jogosult erre, míg a másiknál nem.

Általában elmondható azonban, hogy
– a közalkalmazottak,
– a közszolgálati tisztviselők,
– a rendvédelmi és honvédségi dolgozók,
– a központi államigazgatási szervek munkatársai,
– a kormány tagjai,
– az államtitkárok,
– az ügyészségi és bírósági dolgozók, az igazságügyi alkalmazottak,
– az állami tisztviselők és
– és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai jó eséllyel jogosultak lesznek a legtöbb hitelintézet esetében.

Éppen az előbbiek miatt praktikus olyan hitelszakértőhöz fordulni, aki ismeri a banki gyakorlatokat, így az igénylő munkahelye és munkaköre alapján el tudja dönteni, mely bankok jöhetnek egyáltalán számításba. Jó tudni, hogy nem feltétlenül az igénylőnek kell a közszférában dolgoznia, sokszor elég az is, ha az adóstárs – például a feleség – megfelel ennek a feltételnek.

Attól azonban, hogy valaki a közszférában dolgozik, egyáltalán nem biztos, hogy feltétlenül egy közszféra hitel lesz számára a legkedvezőbb. Ahogy az a lakáshitel kalkulátor  találati listájából is kiderül, a piaci alapú lakáshitelek között találni alacsonyabb havi törlesztőt és teljes visszafizetést.

Kérdés természetesen, hogy valaki megfelel-e a legkedvezőbb kamatot kínáló piaci hitelek feltételeinek, ám az biztos, hogy érdemes alaposan összehasonlítani a banki kínálatot.